Hoppa till huvudinnehåll

Hemgjord lemonad slår butikens konstgjorda essenser med hästlängder – du lyckas också utan kolsyremaskin

Hemgjord lemonad i glasflaskor.
Lemonad gjord på rabarber och aroniabär. Hemgjord lemonad i glasflaskor. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,läskedrycker,Fredrik Bäckstrand

Egen lagad lemonad är ett enkelt mathantverk som är en helt annan smakupplevelse än dussinläsk från butiken. Med hjälp av lemonadtillverkaren Fredrik Bäckstrands tips kan du öppna din egen lemonadfabrik med barnen.

– Varför göra lemonad på essenser när man kan göra på äkta råvara, utan tillsatsämnen.

Man rör om i kastrull.
Fredrik Bäckstrand har en egen lemonadfabrik i Övermark i Närpes. Man rör om i kastrull. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,läskedrycker,Fredrik Bäckstrand

Lemonadens grund är vatten, kolsyra och smaksatt sirap.

Den smaksatta sirapen kan också användas till matlagning. Lite längre ner får du ett recept på en enkel abborrmacka, men först till läsken.

Varför inte göra lemonad på kummin

Förutom vatten, kolsyra och smaksatt sirap behövs också citronsyra och salt. Citronsyran balanserar upp sockret. Saltet binder kolsyrans molekyler i vattnet - lemonaden hålls alltså längre bubbligt.

Bubbel

För de som inte har en kolsyremaskin i köket går det bra att göra lemonad på köpt kolsyrat vatten.

– Mineralvatten som Vichy går också bra, men det har mera salt som ger en lite annan smak.

Kolsyremaskin.
Kolsyremaskin. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Sodastream

Har du en kolsyremaskin kan du bestämma mängden bubblor. Ju mera bubblor i vattnet desto syrligare blir lemonaden.

Rabarbersirap

  • 2 l rabarbersaft (osötad)
  • 700 g - 1 kg socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ½ tsk salt
Tre flaskor rabarberlemonad.
Rabarberlemonad fungerar som alkoholfritt alternativ till mousserande vin. Tre flaskor rabarberlemonad. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm läskedrycker,Strömsö

Gör så här:

  1. Sila saften genom en silduk.
  2. Sjud upp i kastrull (pastörisering).
  3. Häll i socker, citronsyra och salt.
  4. Ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl (skummet innehåller slaggämnen som kan ge lemonaden en bismak).
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  7. Blanda 2-3 matskedar sirap i 0,5 l kolsyrat vatten.
  8. Den färdigblandade lemonaden håller 3-4 dagar i kylskåp.

Vågade och vuxna smaker

Bäckstrand är en vågad visionär och har gjort lemonad på allt från björksav till tjära.

– Jag gör på råvaror som finns nära till hands.

Bär som jordgubb och hallon är säkra smaksättare, men Bäckstrand uppmuntrar till att prova med andra bär.

Aroniabär används inte mycket trots att de är vitaminrika och buskarna ger rikliga skördar.

Aroniasirap

  • 500 g frysta aroniabär
  • 800 g - 1 kg socker
  • 1 tsk citronsyra
  • ½ tsk salt
Aroniabär kokar i kastrull.
Aroniabär är rika på A, B, C och E-vitamin. Aroniabär kokar i kastrull. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,Svart aronia

Gör så här:

  1. Använd frysta aroniabär - de är sötare än färska
  2. Koka bären en stund så de spricker och börja släppa saft.
  3. Sila av saften i en silduk.
  4. Häll upp saften och de övriga ingredienserna i en kastrull och ge sirapen ett uppkok.
  5. Skumma väl.
  6. Låt svalna och häll upp på rena flaskor.
  7. Sirapen håller ca 3 månader i kylskåp.
  8. Blanda 2-3 matskedar sirap i 0,5 l kolsyrat vatten.
  9. Den färdigblandade lemonaden håller 3-4 dagar i kylskåp.
Gammaldags läskedrycksflaska.
Gammaldags läskedrycksflaska. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,läskedrycker

Använd sirapen till allt

Sirapen kan användas till mycket annat än lemonad. Bäckstrand tipsar om olika möjligheter.

– Häll den på glassen eller marinera kött med den. Eller så lagar du en marmelad.

Lemonadmarinerad abborre

Ingredienser:

  • Abborfiléer
  • Aronialemonad eller lemonad på bär
  • Skorpmjöl
  • Salt
  • Smör
  • Tzatziki
  • Maltlimpa
  • Citron
  • Dill
Två tallrikar med fisk i marinad.
Abborrfiler i aronialemonad och tjärlemonad. Två tallrikar med fisk i marinad. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö

Gör så här:

  1. Lägg abborfiléerna i en skål och slå över lemonad så det täcker.
  2. Marinera filéerna i två timmar.
  3. Häll bort lemonaden.
  4. Panera abborfiléerna med skorpmjöl och salta lätt.
  5. Stek abborfiléerna.
  6. Servera abborfiléerna på en bit maltlimpa med en klick tzatziki, en citronklyfta och dill.
Två smörgåsar på en gul tallrik.
Två smörgåsar på en gul tallrik. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö

Trots att Bäckstrand är idérik har han ännu några obeprövade ingredienser.

– Jag skulle gärna prova göra lemonad på brännässlor och kråkbär. Eller varför inte göra lemonad på kummin!

En kvinna och man vid en köksö.
Strömsös programvärd Elin Skagersten-Ströms lemonaddans när Fredrik Bäckstrand mixar bubbligt vatten med rabarbersirap. En kvinna och man vid en köksö. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö,läskedrycker,Elin Skagersten-Ström,Fredrik Bäckstrand

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö