Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s kinesiska ägare har investerat "enligt planerna" – under coronakrisen förlorar klubben en sexsiffrig summa varje månad: "Alla sparar, oavsett om ägaren är rik eller inte"

HIFK firar efter ett mål.
HIFK firar efter ett mål. Bild: All Over Press HIFK Fotboll

Den pågående pandemin tvingar HIFK Fotbolls kinesiska ägare Lucas Jin Chang till försiktighet. Nu pågår samarbetsförhandlingar även i Helsingforsklubben – som förlorar sexsiffriga summor varje månad under coronakrisen. "Andra klubbar som har en så kallad rik ägare ser ut att ha det likadant", menar vd:n Christoffer Perret.

Av fotbollsligaklubbarna har FC Lahti, KuPS, Ilves, HJK, Inter och RoPS tidigare meddelat om samarbetsförhandlingar. Dessutom har SJK:s personal gått med på lönesänkningar, medan Honka meddelat att man pausar löneutbetalningen helt.

I går meddelade Helsingfors IFK om att man inleder samarbetsförhandlignar.

För närmare ett år sedan blev den kinesiska affärsmannen Lucas Jin Chang HIFK fotbolls majoritetsägare. Kinesen, som också äger danska Velje Boldklub, har redan satsat en hel del i Helsingforsklubben.

Det menar vd:n för HIFK Fotboll Ab, Christoffer Perret.

– Ägaren har i år lagt en hel del pengar i klubben redan och det har vi kunnat betala löner med. Största delen av våra intäkter under säsongen kommer från biljetter, sponsorer och annat. Ligan skulle börja på måndag och tanken var att vi skulle klara oss själva, säger Perret till Yle.

Den förändrade situationen har gjort att man diskuterat med ägaren om framtiden.

– Vår ägare har en hel del fotbollsbusiness och nu står allt stilla såklart. Det försvårar hans situation, då man inte vet när matcherna fortsätter.

– Även han är försiktig med löften, tills vi vet hur länge vi måste klara oss.

Lucas Jin Chang och Christoffer Perret.
Lucas Jin Chang och Christoffer Perret. Lucas Jin Chang och Christoffer Perret. Bild: Yle/Pekka Viinikka HIFK Fotboll,lucas jin chang

"Likadant för andra klubbar med rik ägare"

Helsingfors IFK:s samarbetsförhandlingar gäller hela personalen, också spelare och tränare. Diskussionerna fortsätter nästa vecka.

Perret uppskattar att pandemin och den uppskjutna säsongen förorsakar förluster på 100 000 – 125 000 euro per månad för klubben.

– Coronakrisens längd avgör hur stor förlusten blir och hur mycket vi måste spara. Det är klart att vi måste ta till en del åtgärder.

Fotbollsligan kör igång tidigast i juni.

– Andra klubbar som har en så kallad rik ägare ser ut att ha det likadant. Ingen har oändligt med pengar. Alla sparar, oavsett om man har en rik ägare eller inte.

HIFK-fansen protesterar.
HIFK-fansen var kritiska efter att klubben fått en kinesisk ägare. HIFK-fansen protesterar. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll,fotboll,Supporter,anhängare

Äger inte på grund av klubbkärlek

Hittills har samarbetet med den nya ägaren fungerat väl, menar Perret.

– Vissa saker är vi överens om och gällande en del ärenden är vi oense, vilket är normalt.

– Hittills har de investerat enligt planerna och möjliggjort en utveckling av verksamheten som inte varit möjlig utan dem.

Men Perret är ändå medveten om att allt kan förändras ifall pandemin fortsätter länge. För ägaren handlar HIFK fortfarande om pengar, inte klubbkärlek.

– Klart att ägaren inte är med för att han älskar klubben, utan för att han ser en affärsmöjlighet. Om han inte längre skulle se det, så skulle hans inställning säkert förändras.

– Om krisen blir utdragen eller vi ställs inför en riktigt svår situation så måste vi tänka om. Än så länge antyder inget om något sådant.

Perret intervjuades av Yle Urheilus Hinni Hirvonen.

Läs också