Hoppa till huvudinnehåll

Svensk friidrott uppdaterar antidopningsprogram och pekar ut nya riskgrupper: ”På 1980-talet var det kastare – nu ett annat läge”

Abeba Aregawi i närbild.
Abeba Aregawi testade positivt för meldonium 2016. Abeba Aregawi i närbild. Bild: EPA Sports series and leagues,friidrott,Abeba Aregawi

Svenska friidrottsförbundet tar krafttag mot dopningen. Utgående från det nya förslaget till antidopningsprogram ska man identifiera nya riskgrupper och sätta in nödvändig bevakning.

Svensk friidrott har haft sin beskärda del av dopningsfall de senaste åren. De som väckt mest uppmärksamhet är Andreas Gustafsson, Adil Bouafif, Abeba Aregawi, Meraf Bahta och Robel Fsiha.

Gustafsson och Bouafif åkte båda fast för epo 2014, Aregawi testade positivt för meldonium 2016 men friades senare, medan Bahta stängdes av efter tre missar i vistelserapporteringen 2018.

För Robel Fsihas del ska utredningen börja efter att B-provet också var positivt.

I flera fall handlar det om landslagslöpare med utländsk bakgrund och därför håller det svenska friidrottsförbundet nu på att uppdatera sitt antidopningsprogram. Förbundet ska införa så kalla riktad prevention.

– I programmet finns ett antal aktiviteter som är nya och som tydligare pekar ut riskgrupper. På 1980-talet var den stora riskgruppen kastare som åkte till USA och tränade. Nu är det ett annat läge.

– Utifrån det perspektivet ser vi på aktiva som åker på träningsläger till länder som inte har att ett fungerande antidopningsprogram, där kommer vi att ha större fokus och större bevakning, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Enligt Olsson är förslaget till det nya programmet så gott som färdigt och styrelsen ska se över detaljerna.

– Vi tänker även på det här med språk, utbildningsnivå, förståelse för olika kulturer och så vidare. Och jag har har även haft ett antal möten med Svensk antidopning för att stämma av att vi är på rätt väg i vårt arbete, säger han.

Källa: TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport