Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaugs manager slår fast: "Ingen är bättre förberedd än henne på att träna i det osäkra – hon har varit med om det förr"

Therese Johaug firar.
Therese Johaug. Therese Johaug firar. Bild: EPA Therese Johaug

Kommande världscupsäsong i längdskidåkning är oviss i högsta grad. Något som inte är ett problem för Therese Johaug, som tränade på egen hand under de två säsonger som hon var avstängd. Hon har en massa erfarenhet av detta som kommer till nytta nu, tror hennes personliga tränare Pål Gunnar Mikkelsplass enligt VG.

I går avslöjade Fis-tävlingschefen Pierre Mignerey att kommande världscupsäsong kan bli annorlunda än tidigare säsonger – om den alls blir av.

Bland annat fanns idéer om skilda evenemang för damer och herrar, samt tävlingar utan publik på bordet.

– Det mest optimistiska är ett reducerat tävlingsprogram, förutspådde Mignerey.

I tider med stor ovisshet inför vad som komma skall gynnas Therese Johaug. I alla fall om man får tro 31-åringens personliga tränare och manager, som tror att hon är hur bekväm som helst med den sociala distanseringen som nu råder.

Johaug var tvungen att träna på egen hand i två säsonger under sin dopningsavstängning.

– Det här är väldigt speciella tider, men Therese är expert på att träna i det osäkra, säger hennes personliga tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till VG.

– Ingen är bättre förberedd på detta än Therese. Hon har varit med om det tidigare, att behöva klara sig på egen hand, intygar i sin tur hennes manager Jörn Ernst.

Motivationen påverkas inte

Den dominanta damåkarens motivation har inte påverkats av de begränsningar som coronapandemin förorsakat. Enligt tidningen tränar Johaug två gånger per dag.

Mikkelsplass nämner också att norskan är förberedd på det värsta – att säsongen inte alls skulle bli av.

– Det är inte säkert att det blir någon säsong den kommande vintern, men Therese är motiverad som om det blir av.

– Hon har en massa erfarenhet av detta som kommer till nytta nu. Therese har erfarenhet av att sätta upp mål för träningen och vara på hugget hela tiden oavsett hur situationen är, tror tränaren.