Hoppa till huvudinnehåll

Corona märks inte i hamnarna – annat än på minskad passagerartrafik

Fartyg vid kajen i Karleby hamn, silverstenshamnen
Fartyg i Karleby hamn. Arkivbild. Fartyg vid kajen i Karleby hamn, silverstenshamnen Bild: Yle/Sofi Nordmyr Karleby hamn,hamnar,fartyg,hamn

Coronapandemin har än så länge inte påverkat de österbottniska hamnarna i någon större utsträckning. Men man är beredd på att läget kan ändra.

Verksamheten i hamnarna verkar inte ännu ha påverkats av coronapandemin i någon större utsträckning. Logistikkedjorna är ofta långa och därför kan påverkan komma med fördröjning.

- Vi ligger faktiskt 17 procent över fjolårets volymer den här tiden på året just nu, säger vd:n för Kvarken Ports, Teijo Seppelin. Kvarken Ports driver hamnen i Vasa.

Teijo Seppelin, logistikutvecklare i Vasa
Teijo Seppelin. Arkivbild. Teijo Seppelin, logistikutvecklare i Vasa Bild: YLE/ Marcus Lillkvist seppelin

Det är alltså fråga om godsvolymer. Passagerarvolymerna har naturligtvis störtdykt efter att gränserna stängdes.

Volymerna i Vasa hamn består just nu till stor del av olika komponenter till vindkraftverk.

- Produktionen av vindkraftverk fortgår och dessutom har Kina kommit igång igen, säger Seppelin.

Om volymerna i Vasa mest handlar om import så är situationen i Karleby hamn en annan. Där består volymerna till största delen av export av olika råmaterial.

I Karleby är ökningen ännu större än i Vasa:

- Vi har haft en av de bästa början på året hittills. Vi har haft mycket bra trafik från början av året. Vi har över 60 procent plus jämfört med förra året, så det är en väldig ökning, säger Torbjörn Witting som är vd för Karleby Hamn.

Torbjörn Witting.
Torbjörn Witting. Arkivbild. Torbjörn Witting. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby hamn,Karleby,witting

Målet i Karleby är att nå över sju miljoner ton under 2020.

- Det är klart att det kommer att vara svårt att uppnå en sådan nivå i år i och med den här krisen, även om de första två-tre månaderna varit mycket bra, säger Witting.

Också i Kaskö snurrar verksamheten i hamnen på i normal utsträckning.

- Tillsvidare har det rullat på som normalt. Vi hade en svacka i februari, men det berodde på strejker och inte på coronaviruset. Effekterna av pandemin kommer med fördröjning, säger Patrik Hellman, vd vid Kaskö Hamn.

Hur stora de effekterna blir är svårt att sia om.

- Våra volymer handlar om råvarutransporter. Då det blir kris märks det på en minskad efterfrågan på råvaror och då det vänder uppåt märks det också först på råvarorna, säger Torbjörn Witting i Karleby.

- Mycket handlar om hur långvarig den här krisen blir. Det är svårt att förutspå, säger Teijo Seppelin vid Kvarken Ports i Vasa.