Hoppa till huvudinnehåll

Enligt Finlands förbundskapten Anna Signeul är planen att spela klart EM-kvalet i höst – saknar tunga matcherna som skulle ha avgjorts kring påsk

Anna Signeul ler.
Anna Signeul får vänta till hösten innan det blir aktuellt att leda landslaget i nästa EM-kvalmatch. Anna Signeul ler. Bild: Yle/Tomi Hänninen Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll

Inga matcher i april, inga matcher i juni. Damlandslagets paus landar på minst ett drygt halvår. Förbundskaptenen Anna Signeul säger att tanken är att EM-kvalet ska spelas klart i höst.

Anna Signuels påskplaner har vänts upp och ner.

– Ja, vi skulle ju egentligen ha varit på väg till Cypern nu.

Damlandslagets förbundskapten i fotboll är hemma i Sverige. Det blev varken ett returmöte med Portugal i Vasa den 10 april eller en måstematch mot EM-kvalets slagpåse Cypern några dagar senare.

– Alla saknar väl de där matcherna nu. Det är tråkigt, men det är som det är. Nu gäller det att vi tar oss ur coronan och ser till att folk inte blir sjuka.

I början av april meddelade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att även samtliga inprickade landskamper i juni är framflyttade. För damlandslaget innebär det att EM-kvalet hemma mot Skottland inte spelas den 9 juni.

Det finns inget officiellt besked om när landslagets tre kvalmatcher ska spelas. Enligt Signeul är tanken att aprilmatcherna flyttas till oktober och junimatcherna till november.

I det ursprungliga kvalupplägget skulle EM-kvalet ha avslutats i september. Playoff-spel om de tre sista EM-biljetterna skulle ha avgjorts i dubbelmöten i oktober.

– Jag kan tänka mig att Uefa prickar in playoff i mars nästa år. De arrangerade OS-kval 2016 på samma tidpunkt. Men det här är bara mina egna spekulationer, säger Signeul.

EM krockar med OS

I samband med att landskamperna i juni ströks ur kalendern gick det danska fotbollsförbundet ut med att damernas fotbolls-EM flyttas från sommaren 2021 till 2022.

Från svenskt håll kommenterade fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att damernas EM inte spelas 2021.

– Det finns inget officiellt beslut om när det kommer att spelas. Mycket pekar på att det kommer att jämföras under 2022, sa han till SVT.

Även Bollförbundets ordförande Ari Lahti har bekräftat att damernas EM-slutspel flyttas, men datumen för turneringen är oklara.

Signeul väntar på besked från Uefa och vill inte kommentera nyhetsrapporteringen om EM-flytten.

Anledningen till att dam-EM lär flyttas fram med ett år är dels att herrarnas EM sköts upp från 2020 till 2021, dels att OS i Tokyo arrangeras sommaren 2021 i stället för 2020.

Damernas EM-turnering skulle ha spelats mellan den 7 juli och 1 augusti i England. De datumen krockar med OS i Tokyo – och damernas olympiska fotbollsturnering har ett högt anseende i sporten i jämförelse med herrturneringen.

Storbritannien, Nederländerna och Sverige har kvalat in till damernas OS-fotboll av de europeiska länderna.

– Jag skulle vilja att EM spelas som planerat och inte tvingas flytta på sig, men sen är det ju några länder som ska till OS, säger Signeul.

Nöjd med lägret i mars

Finlands väg till damernas EM-slutspel är inte spikrak. Långt därifrån.

Landslaget gick till vinterpaus som tabelletta efter tre segrar mot kvalgruppens två sämsta lag och ett kryss borta mot Portugal, men mycket återstår innan den blåvita EM-platsen är säkrad.

I bortamatchen mot Portugal hade Finland problem och kvitterade sent.

Innan coronavirusets framfart i Europa hade eskalerat hann Finland spela tre landskamper i en turnering på Cypern i mars. Det blev seger mot Slovakien, kryss mot Tjeckien och förlust mot Kroatien.

– Jag hade en väldigt bra känsla efter lägret. Vi presterade en bra fotboll och spelarna såg skarpa ut. Vi hade tagit ett snäpp till i vår utveckling, säger Signeul.

Hon har haft kontakt med spelarna efter det och de allra flesta har hanterat situationen väl. I Sverige – där ett flertal av landslagsspelarna håller till – tränar lagen som vanligt, men seriestarten är framskjuten.

– Vi måste se möjligheterna i det här läget. Det finns mer tid att träna och bli bättre. Jag hoppas att landslaget kan spela match igen borta mot Skottland i september.

Den matchen är inprickad den 22 september.