Hoppa till huvudinnehåll

Många föreningar har hamnat i limbo - Finlands Svenska Lärarförbund står utan ordförande och kan inte välja en ny

FSL:s ordförande Christer Holmlund
Christer Holmlund lämnar lärarförbundet för en samnordisk lärarorganisation. FSL:s ordförande Christer Holmlund Bild: FSL Finlands svenska lärarförbund,christer holmlund

I torsdags gjorde ordföranden för Finlands Svenska Lärarförbund Christer Holmlund sin sista arbetsdag. På grund av undantagsförhållandena kan förbundet ändå inte välja ny ordförande. Justitieministeriet bereder nu i rask takt en lagändring för att hjälpa föreningar med liknande problem.

Många föreningar står just nu rådlösa. Under våren borde de hålla stadgeenliga möten, men på grund av coronakrisen går det inte att samlas till möte – samtidigt som föreningslagen gör det omöjligt för många föreningar att hålla möten på distans.

Vid Finlands Svenska Lärarförbund vet man just nu inte när man ska kunna välja en ny ordförande.

– Om det skulle vara ett vanligt vårfullmäktige skulle vi kunna skjuta på det. Men nu avgår vår nuvarande ordförande och börjar ett nytt jobb så vi står nu utan förbundsordförande, förklarar lärarförbundets vice ordförande Linda Felixson.

Den avgående ordföranden Christer Holmlund gjorde sin sista arbetsdag i torsdags. För honom väntar ett nytt jobb som generalsekreterare för Nordiska Lärarorganisationers Samråd.

Hittills har fyra kandidater anmält sig i ordförandekampen: Jeanette Lindroos, Pamela Leka, Jens Mattfolk och Inger Damlin.

Problemet är bara att man inte kan välja någon av dem om inte förbundets fullmäktige kan sammanträda. Enligt stadgarna är det inte möjligt att sammanträda på distans.

Istället får nu förbundets vice ordförande rycka in.

– Det är klart att det händer mycket nu med avtalsförhandlingar, coronakris och undantagslagar. Arbetsbördan på kansliet är ganska stor, men det är väl därför man har en viceordförande. Nog jobbar vi på helt normalt nästa vecka också, tillsammans ska vi nog klara det här, säger Linda Felixson.

Linda Felixson
Lärarförbundets vice ordförande Linda Felixson får nu hoppa in. Linda Felixson Bild: FSL Finlands svenska lärarförbund

Föreningslagen ändras tillfälligt

Vid Justitieministeriet är man medveten om att många föreningar har problem. Nu bereder man en tillfällig ändring av föreningslagen.

– Vi bereder en lagproposition som innebär att företag och föreningar skulle ha möjlighet att hålla möten på distans eller att skjuta upp möten, säger Merja Muilu som är enhetschef vid Justitieministeriet.

För föreningarnas del handlar det om att göra en tillfällig ändring i föreningslagen. I praktiken skulle det bli möjligt att hålla stagdeenliga möten på distans även om möjligheten inte nämns i stadgarna.

Lagförslaget ska lämnas till riksdagen veckan efter påsk och målet är att lagen ska träda i kraft så fort som möjligt.