Hoppa till huvudinnehåll

Rysk kritik mot Stina Nilsson efter grenbytet: ”Tålde inte att nya åkare kunde slå henne”

Stina Nilsson ler vid målgången.
Stina Nilsson hade en framgångsrik karriär som längdåkare. Stina Nilsson ler vid målgången. Bild: EPA Stina Nilsson,längdskidåkning

Skidskytten Stina Nilsson får kritik österifrån. Det ryska skidlandslagets chef Jelena Välbe kommer inte att följa svenskans framfart i nya sporten.

För några veckor sedan meddelade Stina Nilsson att hon gör ett grenbyte. Längdåkning blir skidskytte från och med nu.

Svenskan har tagit många mästerskapsmedaljer i skidspåret och hennes beslut har väckt förvåning. Många av de kommande konkurrenterna har hälsat henne välkommen till sporten, men i Ryssland är det ett annat ljud i skällan.

Det ryska skidlandslagets chef Jelena Välbe har inte mycket till övers för Nilsson i en intervju med rysk press som citeras av den norska tidningen VG.

– Jag kommer inte att följa Stina i skidskytte. Hon är väldigt nyckfull och jag tror att hon rätt och slätt inte tålde att det dök upp nya åkare i laget som kunde slå henne.

Under de senaste åren har åkare som Frida Karlsson, Jonna Sundling, Ebba Andersson och Linn Svahn slagit sig in i världseliten i längdåkning.

Nilssons före detta ryska konkurrent Natalja Neprjajeva är positivare än Jälbe.

– Beskedet kom som en chock, men hon kanske vill bli olympisk mästare i skidskytte också. Självklart har hon chansen och jag tror att hon kan lyckas, säger hon enligt VG.

2018 tog Nilsson OS-guld i sprint och 2019 blev det flera VM-medaljer. Den här vintern spolierades av en skada och hennes sista tävling blev Tour de Ski-starten före nyår.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, sa Nilsson i samband med att hon meddelade om sitt grenbyte.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport