Hoppa till huvudinnehåll

Tornhus reser sig i Karleby – bygget håller tidtabellen trots coronakrisen

Husbyggare på bygge
Arkivbild. Husbyggare på bygge Bild: Yle/Jeannette Lintula byggarmen

Coronaepidemin har inte satt några käppar i hjulet för bygget av Karlebys första tornhus. Bostadshuset i Beckbruket ska bli tolv våningar högt.

Byggarbetet fortgår och hittills reser sig våningshuset enligt tidtabellen. För tillfället arbetar minst 15 personer dagligen på bygget och man har hittills kunnat glädja sig över att alla leveranser av byggnadsmateriel har förlöpt enligt planerna.

- En fördel är att vi inte har någon utländsk arbetskraft på bygget, så vi fick ingen plötslig brist på folk, säger Håkan Nyman som är vd för byggentreprenören NyCon Ab.

Med epidemin har det ändå följt förändringar i hur arbetet genomförs i praktiken.

- Vi ska hålla trygga avstånd till varandra också då vi jobbar utomhus. Vi turas om med mat- och kafferaster. Och behöver vi hålla en palaver eller något möte så försöker vi göra det på distans. Dessutom har vi minimerat antalet besök på byggarbetsplatsen, räknar Nyman upp.

Blåsigt på slutrakan

Bygget har nu nått så långt som till femte våningen. 70 procent av kvadratmetrarna i huset är redan sålda. Då helheten är klar ska tre stycken tolvvåningshus stå på platsen i Beckbruket.

Om tidtabellen fortsätter hålla så står det första huset klart i april nästa år.

Håkan Nyman vet vad byggarbetarna har framför sig. En faktor kan komma att innebära en betydligt större utmaning än coronaepidemin.

- Vinden är nog vår största utmaning. På slutrakan gäller det att vara mycket noggrann så att inga grejer plötsligt flyger iväg.

Den här texten är en översättning av Kokkolan ensimmäinen tornitalo rakentuu aikataulussa – Korona ei ole hidastanut työmaata skriven av Iina Kluukeri, Yle Kokkola. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Läs också