Hoppa till huvudinnehåll

Opec-länderna överens om minskning av oljeproduktionen – produktionen skärs ned med 9,7 miljoner fat per dag

Världsmarknadspriserna på råolja har rasat på grund av överproduktion mitt under coronapandemin som har minskat på efterfrågan.
Oljepump i västra Sibiren. Världsmarknadspriserna på råolja har rasat på grund av överproduktion mitt under coronapandemin som har minskat på efterfrågan. Bild: Alexei Andronov / Tass /All Over Press olja,oljeproduktion,Ryssland,Chantien-Mansien

Opec och övriga oljeproducerande länder enades på söndag kväll att skära ned på oljeproduktionen med 9,7 miljoner fat om dagen. Det är en rekordminskning - men ändå tror analytiker inte att den räcker.

Kuwaits oljeministerium och Mexikos energiminister Rocío Nahle bekräftar nyheten på Twitter.

Förhandlingarna mellan oljeländerna pågick i många dagar och var svåra. Den nu överenskomna nedskärningarna med 9,7 miljoner fat gäller i maj och juni, och enligt tidigare uppgifter kommer Opec att successivt trappa ned produktionen.

Aldrig tidigare har man kommit överens om så stora nedskärningar. De motsvarar nästan 10 procent av hela produktionen och är exempelvis dubbelt större än de nedskärningar som man införde i samband med finanskrisen.

Överenskommelsen kom bara några timmar innan oljemarknaden öppnade.

Marknaderna lät sig inte imponeras

Då de asiatiska börserna öppnades på måndag morgon skedde först inga egentliga höjningar av oljepriserna.

Efter ett tag gick de upp en aning och exempelvis Brentoljan var uppe med cirka 4 procent som bäst, tills priserna backade igen under morgonen.

Exempelvis investmentbanken Goldman Sachs beskrev överenskommelsen som "historisk men otillräcklig". Vid Goldman Sachs menar man att de produktionssänkningar som de oljeproducerande länderna nu kom överens om bara utgör en mycket liten del av minskningen i efterfrågan.

Coronaviruspandemin pressar efterfrågan på bensin, diesel och flygbränsle enormt.

Man räknar med att efterfrågan på olja är i snitt 19 miljoner fat lägre per dag nu under april och maj än vad den är normalt.

Dessutom tvivlar en del bedömare på hur den här uppgörelsen kommer att efterlevas.

Mexiko satte till en början käppar i hjulen för avtalet, då landet inte gick med på att skära ned på sin produktion till den grad som ett tidigare förslag förutsatte. Nu får Mexiko räkna delar av USA:s produktionsminskning som sin egen.

Källor: Reuters, AFP

Läs också