Hoppa till huvudinnehåll

OS-mästarens makalösa bedrift – genomförde ett triathlon i sitt eget hem och samlade in pengar till välgörande ändamål

Jan Frodeno jublar efter sitt VM-guld i Ironman.
Jan Frodeno är OS-mästare och har tre VM-guld i triathlon. Jan Frodeno jublar efter sitt VM-guld i Ironman. Ironman,Triathlon,Jan Frodeno

En galen idé resulterade i över 200 00 euro som bland annat ska gå till sjukvården. Jan Frodeno utförde något utöver det normala under lördagen. Eller vad sägs om 3,86 km simning, 180 km på cykel och 42,2 km löpning – ett ironmanlopp i sitt eget hem.

Under coronapandemin har både heltidsidrottare och motionärer varit uppfinningsrika för att fördriva tiden. Människor har bland annat jonglerat med toalettpapper och löpt maraton inomhus och på balkonger.

Den tyske OS-mästaren i triathlon Jan Frodeno ville inte vara sämre. Han genomförde ett ironmanlopp i sitt eget hem och samlade samtidigt in pengar till välgörande ändamål.

– Det började som en galen idé, jag tänkte att om jag inte får tävla så kan jag lika bra göra det här hemma. Sen började jag fundera mer på hur och varför jag skulle genomföra det. Jag ville få uppmärksamhet för att kunna samla in pengar, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Donerar pengar till sjukvården

Frodeno genomförde loppet i sitt hem i Girona i Spanien där man endast får röra sig på gatorna för att besöka livsmedelsaffärer och apotek.

Tysken simmade 3,86 km i poolen på sin terrass, cyklade 180 kilometer på motionscykeln och avslutade sedan med ett maratonlopp på löpband. Hela loppet tog åtta timmar, 33 minuter och 39 sekunder.

Loppet sändes på nätet och Frodeno samlade in över 200 000 euro. En stor del av summan kommer han att donera till sjukvården i Girona.

– Det var annorlunda och roligt. Jag är tacksam att det gick att genomföra och att vi kunde samla in pengar för en god sak, säger Frodeno som vunnit VM-guld i Ironman tre gånger.

Öppna Instagram-inlägget

Läs också