Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Rinne fasas ut och Juuse Saros håller på att tar över förstaspaden – men klubbchefen räknar fortfarande med veteranmålvakten: ”Kommer att vinna stora matcher”

Juuse Saros och Pekka Rinne i Nashville.
Juuse Saros och Pekka Rinne. Juuse Saros och Pekka Rinne i Nashville. Bild: All Over Press Juuse Saros,Pekka Rinne

Är Pekka Rinne Nashvilles förstaval längre? Den frågan dök upp flera gånger under vintern när Rinne darrade mellan stolparna. Nashvilles general manager David Poile medger nu att en generationsväxling är på gång. Vi talade om det innan vi förlängde kontraktet, säger Poile.

Pekka Rinne har varit en skugga av sitt fornstora jag under delar av den här NHL-säsongen. Framför allt i februari hade veteranmålvakten en blytung period och blev utbytt i flera matcher.

Frågetecknen hopade sig runt Rinne samtidigt som Juuse Saros fick mer och mer speltid och radade upp flera lysande insatser.

Rinne har startat i 35 matcher den här säsongen, Saros i 34 och det är den yngre av de båda finländarna som har den klart bättre räddningsprocenten. Är det en övergång från Rinne till Saros som vi nu ser?

– Det är en övergång, han visste om det och vi visste. Vi talade om det innan vi förlängde kontraktet, medger Poile i en intervju för tidningen The Tennessean.

– När det sker kommer det att vara svårast för Pekka själv. Det är säkert svårt också för våra fans som ser upp till honom och räknar med att han ska finnas där och göra skillnad varje kväll, som han gjort i tio–tolv år.

Pekka Rinne kommer att vara 38 år när det nuvarande kontraktet löper ut sommaren 2021.

Pekka Rinne och några Nashvillespelare deppar, Leon Draisaitl jublar
Pekka Rinne har haft en tung säsong. Pekka Rinne och några Nashvillespelare deppar, Leon Draisaitl jublar Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire ishockey,NHL,Pekka Rinne

"Tror inte att det är över än"

Rinne har varit Nashville trogen under hela sin NHL-karriär och slagit alla tänkbara målvaktsrekord i klubben sedan debuten 2005–06. Flest matcher, flest segrar, flest nollor för att nämna några.

Rinne har också startat i samtliga slutspelsmatcher sedan 2010 och Poile tror fortfarande att han har mycket kvar att ge i klubben.

– Tiden hinner alltid i kapp oss, speciellt för idrottare. Han har spelat bra och om vi går till slutspel i år kommer Pekka att vinna stora matcher för oss. Jag tror inte att det är över än, säger han.

Nashville Predators har underpresterat den här säsongen men är med i kampen om en slutspelsplats. När ligan pausades hade laget spelat 69:e matcher och låg på den andra wild card-platsen i västra konferensen.