Hoppa till huvudinnehåll

Kina: "Afrikanska bröder" diskrimineras inte i coronavirusets spår

Den här arkivbilden från mars 2018 visar människor samlade på en av gatorna i den stadsdel i Guangzhou som kallas "Lilla Afrika".
Den här arkivbilden från mars 2018 visar människor samlade på en av gatorna i den stadsdel i Guangzhou som kallas "Lilla Afrika". Den här arkivbilden från mars 2018 visar människor samlade på en av gatorna i den stadsdel i Guangzhou som kallas "Lilla Afrika". Bild: AFP / Lehtikuva Kanton (Guangzhou)

Afrikaner i Kinas tredje största stad Guangzhou har vittnat om vräkningar, tvångstester och misshandel. Både afrikanska och amerikanska diplomater har protesterat, men Kina avvisar anklagelserna om diskriminering.

Det förekommer ingen diskriminering av "afrikanska bröder" i Kina, enligt det kinesiska utrikesministeriets talesperson Zhao Lijian.

Under en presskonferens på måndagen anklagade Lijian också USA för utnyttja den påstådda diskrimineringen för att skada Kinas relationer till afrikanska länder.

Det amerikanska konsulatet i Guangzhou har varnat afroamerikaner i staden för att restauranger och barer nu vägrar servera åt människor med afrikanskt utseende.

En grupp afrikanska ambassadörer i Peking har också protesterat mot diskriminering i Guangzhou i södra Kina.

Ryktesspridning har lett till en allt svårare situation

I början av förra veckan började det ryktas i Guangzhou om att det var speciellt afrikaner som spred coronasmittan i staden, efter att några nigerianer hade konstaterats vara smittade.

De flesta som konstaterats smittade i Guanzhou under senare tid har ändå varit kineser som återvänt från utlandet.

Hälsomyndigheter i staden började också genast gå från dörr till dörr för att virustesta speciellt afrikanska invandrare och gästarbetare i staden.

Jag har sovit under en bro nu i fyra nätter utan någon mat att äta

Efter att ryktena sattes igång har många afrikaner vräkts från sina lägenheter och hotell har också kastat ut afrikanska gäster.

­- Jag har sovit under en bro nu i fyra nätter utan någon mat att äta. Jag kan inte köpa någon mat, eftersom varken butiker eller restauranger går med på att sälja något till mig, sa den ugandiska utbytesstudenten Tony Mathias till AFP i lördags.

Guangzhou har varit en speciellt populär stad bland afrikanska invandrare och affärsmän, men under de senaste fem åren har situationen förändrats och afrikaner i staden har klagat över tilltagande diskriminering.

Kina har just nu problem med coronasmitta som kommer främst med återvändande kineser. Ungefär hälften av de nya coronafallen har under de senaste dagarna registrerats bland kineser som återvänder från Ryssland.

Källor: Reuters, AFP