Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Strandvall är besviken på klubbledningens val att permittera VPS-spelarna: "Ingen känsla att klubben försökte göra sitt yttersta"

Sebastian Strandvall i VPS.
Sebastian Strandvall. Sebastian Strandvall i VPS. Bild: Matti Raivio/All Over Press Sebastian Strandvall

VPS har permitterat sina tränare och spelare. Sebastian Strandvall ställer sig frågande till hur klubbledningen hanterade processen. ”Jag är säker på att om föreningen varit bättre skött tidigare skulle inte permitteringar varit enda utvägen”, säger han till VBL.

Första delen av april har varit dyster för VPS. I stället för de sista förberedelserna inför seriestarten i division 1 har klubben hamnat i ekonomiskt trångmål.

Klubben inledde samarbetsförhandlingar och före påsk kom beskedet från Vasa – spelarna och tränarna permitteras.

Då konstaterade styrelseordförande Rika Asukas på klubbens webbplats att läget är kritiskt. På tisdag träder permitteringarna i kraft och spelartruppen är max permitterad i 90 dagar.

I samband med permitteringsbeskedet oroade sig huvudtränaren Christian Sund för att spelarna kan tappa i kapacitet i en intervju med Vasabladet (bakom betalmur).

Dessutom kan permitterade spelare välja att bryta sitt kontrakt under de fem första dagarna av permitteringen och söka efter ett nytt lag att spela i.

– Man offrar spelarna och det medför vissa risker. Det kan leda till en situation där klubben inte får ta in nya spelare eftersom de har permitterat personal, säger lagkaptenen Sebastian Strandvall till VBL (bakom betalmur).

"Lätt att vara efterklok"

I VBL-intervjun uttrycker Strandvall sin besvikelse över hur klubbledningen har hanterat situationen som har uppstått på grund av coronaviruset.

– Jag fick ingen känsla av att klubben försökte göra sitt yttersta för att hitta andra lösningar. Man gjorde processen kort och permitterade.

Enligt Strandvall borde permitteringar ha varit den sista livlinan för klubben. Bland annat ska spelarna och Sund ha föreslagit lönesänkningar.

VPS åkte ur fotbollsligan i fjol efter en blytung säsong. Klubbens ekonomi är inte bra och faktumet att ingen vet när den inhemska fotbollssäsongen kan starta spär på osäkerheten kring hur VPS ska rädda sina finanser.

– En så fin och anrik förening som VPS har inte råd att misskötas. Det är alltid lätt att vara efterklok – men då ska man också vara efterklok – och i framtiden göra på ett annat sätt så att föreningen oavsett är i bättre skick, säger Strandvall.

– Jag är säker på att om föreningen varit bättre skött tidigare skulle inte permitteringar varit enda utvägen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport