Hoppa till huvudinnehåll

Det jäser inom längdåkningen: Fis beslut att förbjuda fluorvallor väcker frågor – frän kritik mot finländsk skidbas och norsk OS-mästare

Längdåkning i Falun.
Vallarevolution på gång inom längdåkningen. Längdåkning i Falun. Bild: EPA Världscupen i längdåkning

Internationella skidförbundet Fis bestämde i höstas att fluorvallor kommer att förbjudas från och med säsongen 2020–2021. Beslutet har väckt heta känslor i skidkretsar. Den skarpaste kritiken har riktats mot Fis finländska styrelseledamot Martti Uusitalo och norska legendaren Vegard Ulvang.

Fis fattade beslutet om förbudet efter upprop om fluorvallornas miljö- och hälsofaror.

Beslutet har stora följder för vallaindustrin. Branschfolket är frustrerat över att Fis inte har meddelat hur man kommer att följa de nya riktlinjerna nästa säsong.

Fluorvallor har varit vardagsmat på elitnivå sedan världsmästerskapen i de nordiska skidgrenarna i Obertsdorf 1987.

Orsaken är simpel. Grundämnet fluor stöter bort smuts och vatten effektivt. Det betyder att fluorskidorna glider bättre och under en längre tid än icke-fluorskidor.

Men fluorvallor är dyra. En tävlingsvallning av ett par skidor kostar 40–70 euro.

Slipningen av skidorna blir än viktigare

Vallaindustrin hävdar emellertid att fluorvallorna reducerar skillnaderna mellan åkarna och gör grenen mer jämlik och till och med billigare på toppnivå.

– Ifall man testar ovallade men annars identiska skidpar kan skillnaden mellan det bästa och sämsta paret vara fyra procent. Då man vallar de två paren med fluor är differensen nere i två procent. Då man talar om tävlingsvallning har skillnaden krympt till en procent, säger Jari Joutsen som är vd för vallafabriken Optiwax.

Vallning av skidor.
Skidvallning är en hel vetenskap nuförtiden. Vallning av skidor. Bild: AOP Skidvalla,skidvallning

Joutsen är oroad över de allt högre kostnaderna i längdskidåkningen.

– Ifall fluorvallorna förbjuds så accentueras betydelsen av utrustningen och slipningen av skidorna. I så fall blir de rika åkarna och landslagen än mer framgångsrika.

Förbudet gynnar de som har rika föräldrar?

Ilkka Lamminsivu, som importerar skidvalla, befarar att följderna kommer att märkas tydligast på juniornivå.

– I fortsättningen kan tävlingarna delas upp mellan de som har rika och de som har fattiga pappor, säger Lamminsivu och förklarar:

– En junioråkare från anspråkslösa förhållanden kanske bara har ett par skidor. Om de lämpar sig bäst för kalla förhållanden och tävlingen åks i blidväder så är fluorvallor hans eller hennes enda möjlighet att skapa ett någorlunda konkurrenskraftigt par.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm håller med.

– Utan fluor kommer skillnaden att vara enorm, speciellt i fuktiga och smutsiga förhållanden. Nu är man istället tvungen att skaffa flera skidpar för olika fören, både för klassisk och fri skidteknik. I praktiken kan man säga att det behövs skidor för kallfören, normala vinterfören och skidor för våta förhållanden.

Glenn Lindholm vallar skidor.
Glenn Lindholm i vallaboden Glenn Lindholm vallar skidor. Bild: Yle / Annika Holmbom Skidvalla,skidvallning,glenn lindholm

Lindholm berättar att man tillsvidare klarat sig med ett skidpar för fri teknik och ett par för klassiskt på juniornivå.

– Nu behövs flera skidpar och dessutom kommer slipningen av skidor att bli avgörande. Det här gör sporten både dyrare och svårare att utöva.

Uusitalo och Ulvang gick i bräschen

Fis starkaste motiv till att förbjuda fluorvalla är att de både farliga för hälsan och miljön. Man hänvisade i sitt beslut också till att EU kommer att begränsa tillgången på fluor från och med juli 2020.

Ärendet presenterades för Fis styrelse av Martti Uusitalo, som är en av styrelseledamöterna. Han betonade i sitt anförande att Fis beslut kommer att leda till miljövänligare produkter i framtiden.

Också den norska skidlegendaren Vegard Ulvang uttryckte sin oro över fluoranvändningen inom skidsporten i samband med Fis-mötet i oktober. Ulvang konstaterade att han ser fluor som ett större problem för skidsporten än dopning i framtiden.

Till saken hör att Uusitalo är styrelseordförande för vallaproducenten Vauhti Speed Ab medan Ulvang är styrelseledamot i Swix, som är världens största tillverkare av valla. Både Vauhti och Swix har profilerat sig som producenter för fluorfria vallor.

Konkurrenten: Förbluffande tajming

Tysken Frank Zipp äger företaget Zipp som är en av Vauhtis och Swix konkurrenter. Han är inte imponerad av Uusitalos och Ulvangs agerande.

– Fis styrelse fick inte en sanningsenlig bild av situationen av dessa två. De var sannolikt inte intresserade av att ge en uppriktig beskrivning, säger Zipp.

Han upplever att det är märkligt att Vauhti presenterade nya fluorfria vallor – som man ansökt om patent på – fyra dagar efter Fis beslut.

– Lanseringen var förbluffande vältajmad, säger Zipp.

Uusitalo nekar till anklagelserna

Martti Uusitalo bestrider alla anklagelser om att han skulle ha varit jävig. Enligt Uusitalo tog Norges skidförbund initiativet till att förbjuda fluor.

Martti Uusitalo
Martti Uusitalos dubbelroll väcker förundran. Martti Uusitalo Bild: Yle Martti Uusitalo

Han nekar också till att han skulle ha röstat för förslaget.

– Ärendet gick inte ens till omröstning. Mötets ordförande presenterade det och styrelsen var enig.

– Om det skulle ha gått till omröstning skulle jag naturligtvis ha anmält jäv. Det är inte första gången som dylika skrattretande spekulationer dyker upp.

Problematiskt att övervaka användningen

En stor fråga som Fis måste lösa till nästa säsong är hur man övervakar att serviceteamen inte använder fluorvallor som är förhållandevis lättillgängliga.

Fis-tävlingschef Pierre Mignerey leder den arbetsgrupp som har i uppgift att vaska fram ett regelverk och ett test.

Till saken hör att fluor har varit en komponent i tävlingsskidornas botten i över tio år.

Mignerey berättar att ett nollresultat i fluortesterna inte kommer att vara ett måste. Fis kommer i stället att fastställa ett gränsvärde som inte får överstigas.

– Fis beslut baserar sig på de negativa aspekter som fluor har på vår miljö och människors hälsa. Men det skulle vara vansinne om vi nu skulle slänga de redan existerande skidparen i soporna. Det skulle vara långtifrån miljövänligt.

– Det viktiga är att fluor inte är en del av skidsporten i framtiden, säger Mignerey.

Glenn Lindholm håller med om att fluorvallor inte är bra för varken hälsan eller miljön.

– I det avseendet är förbudet bra. Men, jag tror det här beslutet är mer till skada än nytta. Det bästa, och kanske enda, sättet att komma ur den här problematiken är nog att hitta ett ämne som gör skidorna ännu halare utan användningen av fluor. Då skulle allt lösa sig automatiskt.

Förhastat beslut av Fis?

Det finländska landslagets förra vallachef Aki Hukka är inte imponerad av Fis agerande i frågan.

– Först fattade man ett beslut om förbudet och nu planerar man hur man ska få till stånd ett test. Ordningsföljden är fel, säger Hukka.

Glenn Lindholm är inne på samma linje. Han anser att beslutet kom väldigt snabbt.

– Det finns visserligen testmetoder redan nu, men ingen vet hur tillförlitliga de är, hur mycket de kostar och vem som ska utföra testerna. Dessutom är det väl inte helt klart i vilka tävlingar fluorförbudet ska tillämpas. Fis talar om gränsvärden och det gör det ännu mer diffust, säger han.

Artikeln baserar sig till stor del på Yle Urheilus artikel: Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse