Hoppa till huvudinnehåll

FCEI:s utredning om trakasserier publiceras i höst – har börjat analysera svaren: ”fallen av trakasserier ökar desto högre tävlingsnivån är”

Skridskor, konståkning.
(Arkivbild) Bland annat inom konståkningen har trakasserier varit på tapeten. Skridskor, konståkning. Bild: Yle/Tomi Hänninen konståkning

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI startade i fjol en omfattande utredning om trakasserier i idrotten. Resultaten kommer att publiceras i höst och nu har de börjat analysera de totalt 9000 svar som kommit in. Enligt forskningschefen kan de redan nu dra en del slutsatser om sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön.

Totalt 9000 tävlingsidrottare har svarat på SUEK:s enkät: 4700 kvinnor och 4200 män, skriver de i ett pressmeddelande.

FCEI:s forskningschef Nina Laakso menar att det varit fint att se att idrottarna anser undersökningen som viktig. Dessutom menar hon att de redan nu kan se vissa mönster trots att alla svar inte är analyserade.

– Resultaten från undersökningen ger oss ny information om sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön i den finländska tävlingsidrotten.

– Redan på basen av det vi hittills analyserat kan man säga att kvinnliga idrottare utsätts för trakasserier klart oftare än män. Fallen av trakasserier ökar desto högre tävlingsnivån är, säger Laakso.

Omfattande undersökning

Syftet med undersökningen är att utreda huruvida det förekommer trakasserier i tävlingsidrotten, hurdana trakasserier det i så fall handlar om och vem det eventuellt är som gör sig skyldig till det.

Idrottarna som har svarat på enkäten är minst 16 år gamla och deltar i tävlingsverksamhet som arrangeras av något grenförbund, eller spelar i ett FM-ligalag i ishockey.

Undersökningen gjordes i samband med Forskningcentralen för tävlings- och toppidrott (KIHU) samt nästan 60 grenförbund.

Det var ursprungligen meningen att resultaten skulle publiceras redan i maj, men i och med den rådande situationen flyttas publiceringen till i höst.

Läs också