Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande möjligt att åländska Optinova får delta i leveranserna av skyddsutrustning

Optinova
Kinesiska fabriker jobbar för högtryck. Optinova Bild: Optinova Optinova

Det åländska företaget Optinova finns med bland de eventuella leverantörer som Försörjningsberedskapscentralen (FBC) anlitar då det gäller att skaffa fram skyddsutrustning under coronakrisen, uppger Ålands radio.

Godbybaserade Optinova erbjöd sig redan för flera veckor sedan att via sina leverantörer i Kina skaffa fram skyddsutrustning till sjukvården, men intresset från FBC var svalt. Nu kan det åländska företaget dock bli aktuellt igen, säger Optinovas vd Anders Wiklund.

- Vi fick en kontakt i lördags och den nya vd:n ska ringa mig. Vi får se var det landar. Och vi får se om vi fortfarande kan hjälpa till, det är ett ansträngt marknadsläge som är väldigt här och nu, säger Anders Wiklund.

Den olycksaliga affären utreds

FBC har inlett en intern granskning av den olycksaliga affären som FBC ingick med två mindre seriösa företag, och som resulterade i att undermåliga andnings- och munskydd levererades till Finland. De kan inte användas på sjukhus, vilket de var avsedda för.

Rapporten överlämnas till arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) i dag, tisdag.

Redan förra veckan fick verkställande direktören för Försörjningsberedskapscentralen lämna sitt uppdrag och på måndagen blev det klart att två chefer vid centralen suspenderas för den tid utredningen tar.

Ny utrustning anlände i morse

Ett fraktflygplan med skyddsutrustning från Kina anlände till Finland på tisdag morgon. Planet landade klockan halv tio på Helsingfors-Vanda flygplats.

På flyget fanns ansikts- och andningsskydd som veterligen uppfyller de kriterier som krävs för att utrustningen ska kunna användas på sjukhus. Teknologiska forskningscentralen (VTT) kommer ändå att granska alla skydd.

Försörjningsberedskapscentralen säger till Yle att det enligt nuvarande uppgifter inte anländer fler flyg med skyddsutrustning till Finland i dag. Ytterligare två flyg väntas anlända till Finland i morgon, onsdag.

Källa: Ålands radio/Malin Henriksson, Yle

Läs också