Hoppa till huvudinnehåll

Vintern gjorde comeback – rekorddåligt väglag har lett till olyckor

Snön yr vid Metviken i Vasa.
Upp till tio centimeter nysnö väntas det bli totalt under tisdagen. Snön yr vid Metviken i Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa,april

Nattens och morgonens rekorddåliga väglag har lett till flera trafikolyckor. Österbottens räddningsverk rapporterar om fyra olyckor som alla har med halkan att göra.

Olyckorna har inträffat i Malax och Pedersöre samt Solf och Kvevlax i Korsholm.

Först vid femtiden kunde man öppna vägen i Kvevlax där en lastbil hade vält omkull. Arbetet med att lyfta det tunga fordonet tog flera timmar.

- Inga allvarliga personskador uppstod ändå i någon av olyckorna, uppger Esa Mäki som är jourhavande brandförman på Österbottens räddningsverk för Yle Pohjanmaa.

Upp till 10 centimeter snö

Redan tidigt på tisdagsmorgonen hade det kommit omkring sju centimeter snö. Snöfallet beräknas fortsätta till eftermiddagen och då kommer vi sannolikt att ha omkring 10 centimeter snö på marken.

Det har också blåst hårt. Under måndagen blåste det till exempel i Kaskö kring 20m/s och i vindbyarna upp till 25 m/s.

Under natten till tisdagen har det fortsatt att blåsa hårt, omkring 17-18 i vindbyarna. Vinden kommer småningom att avta mot tisdagseftermiddagen.

Ostadigt och svalt

Också resten av veckan fortsätter ostadig med ömsom nederbörd i alla former från regn till snö och tidvis uppehåll.

Redan på onsdagsnatten kommer följande nederbördsområde in över Österbotten och snö och snöblandat regn är att vänta, till och med några centimeter.

April visar sig nu från sin mest ombytliga sida och dagstemperaturerna ligger en aning under medeltalet för årstiden.

Under tisdagen kommer temperaturen att stiga till högst två grader och den nordliga vinden får temperaturen att kännas betydligt kallare.

Under veckan som följer kommer dagstemperaturerna att röra sig mellan tre och sex grader.

Enligt Meteorologiska institutet är det heller ingen vårvärme i sikte nästa vecka. Tiodagarsprognosen ger fortsättningsvis omväxlande och för årstiden svalt väder.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten