Hoppa till huvudinnehåll

VPS ordförande inte av samma åsikt som Strandvall: ”Börsbolag permitterar också sin personal och de har kanske en lite större buffert än fotbollsklubbar”

Momodou Sarr och Sebastian Strandvall.
(Arkivbild.) Spelarna i VPS är permitterade från och med i dag. Momodou Sarr och Sebastian Strandvall. Bild: Samppa Toivonen/AOP Vaasan Palloseura

Förra veckan kom VPS till ett beslut som innebär att alla spelare och tränare från och med i dag är permitterade. Beslutet fick stor kritik av bland annat lagkaptenen Strandvall som ansåg att klubben inte gjort sitt yttersta. VPS ordförande Riku Asukas är av annan åsikt – han säger till Yle Sporten att alla borde känna till vad som är på gång och att beslutet var nödvändigt.

”Man offrar spelarna” kommenterade VPS lagkapten Sebastian Strandvall klubbens beslut att permittera spelarna och tränarna.

– Jag är nog av annan åsikt, kommenterar klubbens ordförande Riku Asukas till Yle Sporten, och säger att han diskuterat saken ”i god ton” med lagets kapten i dag.

Enligt honom har klubbledningen under påsken försökt fundera ut lösningar för hur inkomstflödet ska komma igång igen så man kunde trygga såväl spelarnas som föreningens inkomster.

– Läget är det att vi i flera veckor varit i en stagnerad situation ekonomiskt. Vi har ett antal avtal som på sätt och vis är lagda på is då ingen riktigt vet hur och när serien kommer att spelas. Ekonomisk osäkerhet råder i hela samhället.

Riku Asukas.
Riku Asukas. Riku Asukas. Bild: All Over Press Vaasan Palloseura

Ett nödvändig men beklagligt beslut

Enligt Asukas hade VPS flera olika lösningar på förhandlingsbordet men vilka vill han inte gå in på. Något måste göras och det här blev slutresultatet.

– Genom att göra ingenting, det vill säga om vi inte skulle ha tagit det beklagliga beslutet som vi tog förra veckan, så hade vi försatt oss i och varit i en svår situation då säsongen möjligen startar.

Vidare menar Asukas att alla i det här skedet nog borde känna till i vilken situation vi är i och vad som händer just nu.

– Börsbolag permitterar också hela sin personal och en fotbollsklubb har kanske en lite mindre buffert än de bolagen. Ändå gör de exakt samma sak som vi.

Det finns ingen måttstock eller något visst datum till vilket vi klarar oss som man kan märka i kalendern.

I och med att spelarna nu är permitterade, kan de nu under fem dagars tid bryta sitt kontrakt och söka sig till en annan klubb.

Finns det en risk för att klubben tappar spelare nu då de permitterades?

– I teorin förstås jo. I praktiken är väl ändå situationen den att över hälften av fotbollsligans föreningar har någon form av förhandlingar och anpassningsåtgärder på gång – eller åtminstone på kommande. Det samma gäller delvis ettans klubbar.

– Åtgärder syns alltså överallt och alla är i samma sits: Det råder en betydande osäkerhet vad gäller inkomsterna, eller så är de redan stagnerade. Samtidigt löper ändå utgifterna för föreningarna. Det är givetvis inte hållbart i längden.

"Finns inget datum som man kan märka i kalendern"

Enligt Asukas är det främst tidpunkten som gör situationen extra svår för grenar som fotbollen vars säsonger nu skulle starta.

VPS firar mål.
VPS åkte ur fotbollsligan i fjol. VPS firar mål. Bild: All Over Press Vaasan Palloseura

Krisen kom vid en kritiskt tidpunkt på året med tanke på både samarbetsavtal och biljettintäkter.

Du sa i pressmeddelandet att detta inte är en kris utan en katastrof. Hur länge klarar VPS av att hålla ut?

– Det går inte att uppskatta. Som jag sa, vi planerar redan olika åtgärder. Med tanke på det behöver vi gemenskapens stöd så att vi alla klarar oss, såväl föreningen som laget och de enskilda spelarna.

– Det finns ingen måttstock eller något visst datum till vilket vi klarar oss som man kan märka i kalendern.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport