Hoppa till huvudinnehåll

"Jag tror inte att hon går mycket fortare än Tiril och Marte" – skidskyttelegendaren Ole Einar Bjørndalen kommenterade Stina Nilssons framtidsutsikter

Ole Einar Bjørndalen till vänster och Stina Nilsson till höger.
Ole Einar Bjørndalen till vänster och Stina Nilsson till höger. Ole Einar Bjørndalen till vänster och Stina Nilsson till höger. Bild: All Over Press Ole Einar Bjørndalen,Stina Nilsson

I vinter ligger den tidigare sprintstjärnan Stina Nilssons fokus på skidskytte. Ole Einar Bjørndalen, som har 94 världscupsegrar i bagaget, säger till norska TV2 att ett grenbyte inte är okomplicerat. Tålamod och bra skytteträning är nödvändigt för att på sikt kunna nå världstoppen.

Den norska legendaren tror att det kan ta tid innan Stina Nilsson kan kämpa om världscupsegrar i skidskytte. Den svenska sprintspecialisten meddelade för tre veckor sedan att hon sadlar om och inleder en satsning på skidskytte.

Ole Einar Bjørndalen nådde stora framgångar under sin skidskyttekarriär. Han vann åtta OS-guld, 20 VM-guld och sex världscuptitlar under sina 26 säsonger. Bjørndalen säger i en intervju med norska TV2 att Nilssons skyttetränare Jean-Marc Chabloz har en avgörande roll.

– Har hon en bra tränare kan hon bli bra. Det hjälper också om hon har skyttetalang. Men hon har ingen chans att bli bra om hon inte har en bra skyttetränare.

"Inte mycket snabbare än Tiril och Marte"

Den stora vintersportnationen Norge är även dominerande i skidskytte. Dorothea Wierer från Italien säkrade världscupsegern först i det sista loppet och vann med endast sju poängs marginal till norskan Tiril Eckhoff.

Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff hade en rolig säsong.
Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff hade en rolig säsong. Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff hade en rolig säsong. Bild: imago images / All Over Press Marte Olsbu Røiseland,Tiril Eckhoff

Världscupsjuan Marte Olsbu Røiseland blev in sin tur VM-drottning med sina fyra guld och två brons.

– Jag tror inte att hon går mycket fortare än Tiril och Marte då de har en bra dag, säger Bjørndalen då han försöker bedöma Nilssons skidfart.

– Vi vet hur fort Tiril har åkt och Marte har åkt lika fort. Det är inte bara att åka ifrån Tiril. Och i jämförelse med längdskidåkning är det annorlunda att ha fyra kilo på ryggen.

"Vinner inte med två bommar på tio skott"

En duktig skidåkare har i skidskytte måhända bäst förutsättningar till framskjutna placeringar i sprint. Där åks det 7,5 kilometer och skjuts tio skott, fem liggande och fem stående. Varje miss kostar en straffrunda som det tar cirka 25 sekunder att beta av.

– Nilsson är duktig och har en fördel av att vara bra på skidor men hon går inte en eller en halv minut snabbare än de bästa skidskyttedamerna. Det har jag svårt att tro. Det hade varit otroligt bra, alltså. Och oerhört dåligt av de norska damerna på 7,5 kilometer.

– Ska hon stå på pallen måste hon skyttemässigt hålla hög nivå. Under den första säsongen vinner hon inte med två bommar på tio skott. Inte en chans, säger Bjørndalen till tv-kanalen.

Gör som Denise Herrmann

Nilsson går i samma spår som tyskan Denise Herrmann som våren 2016 bestämde sig för att byta från längdskidåkning till skidskytte. Före bytet var Herrmann två gånger (2013–14, 2014–15) nia i världscupsammandraget och en gång (2013–14) tvåa i sprintcupen.

Under sin första världscupsäsong i skidskytte lyckades Herrmann som bäst knipa en 18:e plats, men sitt andra år inledde hon med att vinna såväl sprinten som jaktstarten i världscuppremiären i Östersund. På fyra säsonger har det blivit sju individuella världscupsegrar.

Denise Herrmann avslutade säsongen med att vinna sprinttävlingen i Kontiolax.
Denise Herrmann avslutade säsongen med att vinna sprinttävlingen i Kontiolax. Denise Herrmann avslutade säsongen med att vinna sprinttävlingen i Kontiolax. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT Denise Herrmann

Nilsson har deklarerat att siktet ligger på vinter-OS i Peking 2022. Bjørndalen tror att hon på sikt har förutsättningar att ge skidskytteeliten en match.

– Jag är övertygad om att hon i OS om två år kan nå framskjutna placeringar om hon gör saker rätt. På två år kan hon faktiskt klara av att bli en bra skytt om hon har talang och rätt tränare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport