Hoppa till huvudinnehåll

Nya riktlinjer från THL: Alla med symtom ska testas

Två sjukskötare i skyddsutrustning på en sjukhusavdelning.
Två sjukskötare på coronaavdelningen vid Åbo universitetssjukhus. Två sjukskötare i skyddsutrustning på en sjukhusavdelning. Bild: Roni Lehti / Lehtikuva coronavirus,COVID-19,Åbo universitetscentralsjukhus,sjukskötare,Covid-19-provtagning

THL har i samarbete med sjukvårdsdistrikten uppdaterat riktlinjerna för coronatestandet. Nu ska alla patienter som har symtom som tyder på coronavirus eller för vilka det enligt läkare finns orsak att misstänka coronavirus testas.

Tidigare testade man främst de som är allvarligt sjuka och personer som jobbar inom hälsovården. Nu ska alltså också de med milda symtom testas.

Fortsättningsvis ska exempelvis personer som jobbar inom social- och hälsovården och personer som jobbar inom samhällskritiska branscher testas om man misstänker smitta.

Målet med den nya linjedragningen är bland annat att begränsa spridningen av viruset, skydda riskgrupperna, att spåra smittokedjorna och att få en så noggrann bild av epidemins gång som möjligt.

Just nu kan man i Finland undersöka över 4 000 coronavirusprov per dag. Målet är enligt THL fortfarande att utöka testningskapaciteten i varje sjukvårdsdistrikt.

Läs också