Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsdirektörs hälsning till sommargästerna: Stanna hemma i några veckor till

Patrik Nygrén.
"Jag vet att många har sitt hjärta och sin själ i skärgården", säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. Han hoppas ändå att alla ivriga sommargäster håller sig borta från skärgården ett tag till. Patrik Nygrén. Bild: Yle/Lotta Sundström stadsdirektörer,patrik nygrén

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén hoppas att alla ivriga sommargäster från Nyland har is i magen ett litet tag till och inte genast börjar vistas på stugan i skärgården.

Håll er hemma i någon vecka till, uppmanar Nygrén, så att läget i coronakrisen kanske hinner vända till det bättre. Då skyddar du både dig själv och andra, säger han.

- Visst har vi en viss beredskap i skärgården för att Nylands gränser öppnar och sommargästerna blir fler. Men regeringen var nog mycket tydlig i sina rekommendationer om att inte åka till stugan och att inte strunta i uppmaningarna. De här sakerna vill också jag lyfta fram.

Besök inte bybutiken - beställ dina varor i stället

- Det mest problematiska med att folk börjar bosätta sig på sina stugor är att alla behöver besöka butiken ibland. Vi uppmanar alla som - trots rekommendationerna - ändå åker till stugan att beställa sina varor av den lokala handelsmannen och inte besöka bybutiken.

Frukter och andra varor i bybutiken.
Bybutiken i Kirjais. Frukter och andra varor i bybutiken. Bild: Yle / Annika Holmbom Kirjais,Nagu,kirjais bybutik

Infektionsklinik i Pargas

Nygrén berättar att vårdsektorn i Pargas har infört några ändringar för att möta det förändrade behovet.

På hälsovårdscentralen i Pargas finns nu en särskild respiratorisk infektionsklinik, som är avsedd endast för klienter med influensaliknande symptom.

Det är till Pargas centrum man alltså ska söka sig och inte till hälsovårdscentralen i exempelvis Nagu om man får symptom.

Ni är välkomna - om några veckor

Trots förmaningarna vill Patrik Nygrén ändå poängtera att både fritidsboende och turister är en stark och tydlig del av hela skärgårdskommunens identitet och att de är mycket välkomna.

Det vi nu hoppas är att alla intar en respektfull och försiktig hållning och håller sig borta från skärgården ytterligare en tid

- Det är klart att vi alla önskar att de här begränsningarna ska avvecklas så småningom och att livet ska återvända. Det vi nu hoppas är att alla intar en respektfull och försiktig hållning och håller sig borta från skärgården ytterligare en tid.

Läs också