Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsplatser, upplevelser och ett unikt koncept - Kesko utlovar inte bara hotell och stormarknad på västra åstranden i Borgå

Arkitektskiss på stormarknad
- Vi vill skapa ett unikt landmärke vid ån, säger Keskos regiondirektör Timo Heikkilä. Arkitektskiss på stormarknad Bild: Kesko affärslokaler,Kesko,kesko västra åstranden i borgå

Planerna på stormarknaden vid Borgå å får nu klarare konturer. Investeringen beräknas kosta 60 miljoner euro.

- Vi har från början av 2000-talet försökt finna en plats för en stormarknad i Borgå. Det är fint att vi nu har kommit så här långt, säger Keskos regiondirektör Timo Heikkilä.

Han har dagen innan, på onsdagen, presenterat byggplanerna för stadens beslutsfattare och nu är det dags för en presskonferens på nätet.

- Vi vill skapa ett unikt landmärke vid ån. Det här blir Finlands första K-kvarter, som ska förena högklassigt boende med en K-Citymarket. Planeringen är nu i ett intressant skede, säger han.

Finlands första K-kvarter

Nära åstranden, intill Konstfabriken ska Kesko bygga en stormarknad, ett hotell, bostäder och olika välmåendetjänster.  Hela byggnadsmassan går på 15 000 kvadratmeter, av den ska stormarknaden omfatta 7 000.

- Tanken var, innan coronatiden, att lämna in en ansökan om bygglov ännu i år och sedan börja bygga, säger Timo Heikkilä, men att i dessa tider etablera hotell- och restaurangverksamhet har sina utmaningar.

Arkitektskiss på sormarknad
Fasaden på stormarknaden ska delvis bestå av träelement. Arkitektskiss på sormarknad Bild: Kesko affärslokaler,Kesko,kesko västra åstranden i borgå

Vem det är som kommer att driva det nya hotellet kan eller vill Kesko inte ännu berätta.

- Vi har en samarbetsmodell på gång med en aktör, men på grund av coronafaktorn kan vi inte nu berätta mera.

Hur tänker Kesko nu övertyga de Borgåbor som är kritiska till projektet att stormarknaden är en bra sak för staden?

- Genom att göra en bra helhet av projektet och visa på hur mycket annat det är fråga om än att bygga en stor hall. Att övertyga någon gör man bäst genom handling, säger Timo Heikkilä.

Han målar upp en bild av ett dynamiskt kvarter i ålandskapet, där handel möter fritid och kultur helt intill åstranden. Helheten ska delvis bestå av träelement.

- Vi planerar också en brygga vid ån, så att skärgårdsbor och sommargäster enkelt ska kunna komma med båt till affären.

Hela investeringen går på 60 miljoner euro.

Ekonomisk nytta för Borgå

Enligt Keskos beräkningar besöks kvarteret årligen av omkring 2 miljoner besökare, som lämnar cirka 9 miljoner euro efter sig. Stadens skatteinkomster uppskattas växa med cirka en miljon euro.   

- Det här är en mycket positiv sak för Borgå. Storinvesteringen förväntas ge 150 nya arbetsplatser samt mer inkomster, turister och evenemang. Projektet ökar märkbart dragningskraften på hela området kring Konstfabriken, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.  

Enligt staden kommer trafikmängderna vid stormarknaden att öka men inte bli så stora som i empirecentrumet. Biltrafiken klassas som sedvanlig centrumtrafik och enligt staden är märkbar trängsel inte att förvänta med undantag för helgdagsaftnar.