Hoppa till huvudinnehåll

Det krävs krafttag för att få ekonomin på fötter igen – men vi har det i varje fall lättare än i många andra länder

Mikko Spolander.
Mikko Spolander tror att den ekonomiska coronakrisen blir lättare i Finland än i många andra europeiska länder. Mikko Spolander.

Vid första anblick kan det te sig som om Finland är extra utsatt ekonomiskt under coronakrisen. Men det kan också hända att vi betar av krisen lättare än många andra europeiska länder.

Alla världens länder påverkas ekonomiskt av coronapandemin, en del mer, andra mindre.

Enligt Finansministeriets prognos sjunker Finlands ekonomi med 5,5 procent i år. Det kan jämföras med att den globala ekonomin förutspås sjunka endast 2 procent.

– Det beror på att i Asien sjunker ekonomin inte så mycket. Men i Europa och USA sjunker ekonomin mer än i Finland enligt Internationella valutafondens prognos, säger Mikko Spolander, överdirektör vid Finansministeriet.

Liknande utgångslägen i Finland och länder vi handlar med

Mycket är naturligtvis ännu oklart, men det som gör att de asiatiska marknaderna kan komma ur den ekonomiska krisen snabbare är att de också hamnade in i den tidigare.

Därmed kan de hålla den globala nedgången mer moderat.

För Finlands del handlar mycket om de restriktioner som har införts på grund av coronaviruset, både hos oss och i länder vi handlar med.

– Förväntningen är att begränsningarna varar i tre månader i Finland och i handelsländer som är viktiga för Finland.

Det finns många som funderar på vilka lösningar som kan vara de rätta lösningarna för att komma ur krisen.

Räntorna förutspås hållas på låg nivå

Spolander säger att vi behöver mer investeringar, mer produktivitet och mer sysselsättning.

Alla dessa kräver nya åtgärder.

– Vi kan nå högre sysselsättningsgrad endast om vi gör reformer som påverkar ekonomin så att det blir mer investeringar och mer sysselsättning, det händer inte automatiskt.

Än så länge är räntorna mycket låga så det kan kännas enkelt för staten att ta mera lån. Men frågan är om det är ett bestående tillstånd.

– I vår prognos ser det ut som om räntorna blir högre, men inte mycket högre. De hålls exceptionellt låga på längre sikt. Så det tycker jag inte är en stor risk, säger Spolander.

Läs också