Hoppa till huvudinnehåll

Elda när det regnar och ha inte fleecejackan på dig - här är tio saker du ska komma ihåg när du bränner ris

Brasa
Elda inte ris på gården när det är soligt och torrt. Brasa Bild: Yle/Veronica Montén brasa,Västnyland,läger,WWF,Tvärminne,Långholmen (del av en ö i Finland, Egentliga Finland, lat 59,90, long 22,38),Hangö

På våren städar många sina gårdar och eldar upp kvistar och gräs. Men det gäller att använda sitt sunda förnuft och inte elda då det är soligt och torrt.

- Det vanligaste felet folk gör är att de överskattar sina egna förmågor och inte tänker efter före, säger Johan Träskman som är ordförande för Ingå frivilliga brandkår.

FBK gör flest utryckningar på grund av bränder i terrängen när våren kommer igång ordentligt.

Det gäller att kolla hurdant väder det är och hur vinden ligger på. Elden kan sprida sig väldigt snabbt i torrt gräs om det råkar komma en vindpust.

Helst ska man bränna riset när det är regnigt och ruskigt eftersom risken för gräs- och skogsbrand är betydligt mindre då.

- Kvistarna som man har tänkt bränna kan man täcka över med en presenning då solen skiner och så bränner man det när det regnar, säger Johan Träskman.

Porträttbild av Johan Träskman.
Johan Träskman är ordförande för Ingå FBK. Porträttbild av Johan Träskman. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,frivilliga brandkårer,ingå fbk. ingå frivilliga brandkår

Han uppmanar också folk att berätta åt sina grannar om de tänker elda på sin gård.

- Det kan vara bra för grannsämjan att man inte berättar det med röksignaler.

Om man märker att det kommer störande rök från grannens tomt kan det också vara bra att gå över och prata med grannen som eldar, fortsätter han.

- Vi har nog varit med att grannar som är i strid hellre ringer 112 och sen står och kyttar i buskarna när brandkåren kommer.

Samtidigt understryker han att man inte ska tveka att ringa 112 om elden på rishögen börjar rymma.

- Ju förr vi kommer åt att släcka, desto mindre skada blir det. Vi är nog gladare om vi kommer dit och märker att vi inte behöver släcka något.

Det här ska du tänka på om du eldar kvistar och ris

  1. Är det överhuvudtaget nödvändigt att elda riset?
  2. Var ska du elda? Du får inte bränna ris i tätort. Om du bor utanför tätort ska du kontrollera att det inte finns sådant som kan fatta eld i närheten, som byggnader eller torrt gräs.
  3. Vad ska du elda? Man får bränna naturmaterial som kvistar, löv och gräs. Det är förbjudet att bränna till exempel plast eller målat trä.
  4. Hurdant väder är det? Regnigt och fuktigt väder passar bäst då man eldar ris. Undvik att bränna ris då det är soligt och torrt.
  5. Hurdan vind är det? Om det blåser mycket är risken större att det flyger gnistor från elden.
  6. Ha lämpliga redskap i närheten. Det är bra att ha tillgång till vattenslang eller pulversläckare. En kratta är också bra att ha så man kan slå på elden för att kväva den ifall den sprider sig.
  7. Ha med en telefon. Ring genast 112 om du märker att elden sprider sig.
  8. Berätta åt grannarna att du ska elda ris. På det sättet bevaras grannsämjan bättre.
  9. Vilka sorters kläder har du på dig? Använd naturmaterial som till exempel bomull, som inte lätt tar eld. Kläder av syntetmaterial smälter på kroppen och kan förorsaka svåra brännskador om de fattar eld.
  10. Kontrollera att elden säkert har slocknat. Ju mera du eldar desto mera glöd blir det. Om du är osäker på att glöden har slocknat ska du släcka den med vatten.

Läs också