Hoppa till huvudinnehåll

Ensamföretagare erbjuds jämnstort stödbelopp i coronakrisen

Eurosedlar.
Eurosedlar. Bild: Pxhere CC0 Yle Oppiminen,euro,pengar

Inom kort, möjligen redan denna vecka, kan de minsta företagen ansöka om ett särskilt stöd. Utbetalaren förbereder sig på rusch och har tiotals handläggare i beredskap.

Stödet är på 2 000 euro och företag i Åbo och i tio kranskommuner kan ansöka om det. Tom Palenius ansvarar för företagstjänsterna på Turku Science Park. Han räknar med över tiotusen ansökningar under kort tid. Stödet kan beviljas för kostnader som uppkommit efter mitten av mars och kan ansökas till slutet av september.

För att få stödet måste företaget ha påverkats negativt av coronaepidemin. Pengarna kan användas till exempel för lokalhyror, men inte för löner.

Också företagare i Pargas och Kimitoön kan ta del av stödet fastän kommunerna inte ingår i samarbetsorganet Turku Business Region.

Alla kommuner i Finland, även Kimitoön och Pargas, kommer att erbjuda precis samma stöd. Skillnaden är att Pargas och Kimitoön kommer att ha eget annat system som enligt nuvarande tidtabell öppnas fredag klockan 12.00.

Stödet kommer från Arbets- och näringsministeriet som reserverat 250 miljoner euro för ändamålet. Av den summan beviljas minst 20 miljoner euro till företagare i Åboregionen.

Turku Science Park räknar med väldigt många ansökningar under kort tid och har därför 50 handläggare som jobbar med ansökningarna.

Barnkulturbolaget både för stort och för litet

Anders Grönroos företag Barnens estrad jobbar med barnkultur och evenemang. Hans företag har tvingats avboka 105 föreställningar under våren och har tillsvidare inga inkomster. Företaget har fyra anställda, utöver Grönroos två skådespelare och en producent.

Carla Fri och Anders Grönroos i pjäsen Mästerkatten i stövlar.
Carla Fri och Anders Grönroos i teaterproduktionen Mästerkatten i stövlar från 2016. Carla Fri och Anders Grönroos i pjäsen Mästerkatten i stövlar. Bild: Henrik Zoom © 2013 Apan Anders,carla fri,Anders Grönroos,Mästerkatten i stövlar

Stödet för ensamföretagare är med andra ord inte aktuellt. Det finns andra stöd som han kan ansöka, men det finns ingen garanti för att de verkligen beviljas. Business Finland har ett företagsstöd, men det är också utom räckhåll för Barnens estrad eftersom kravet är minst fem anställda, berättar Grönroos.

– Som tur är har vi fått ett verksamhetsbidrag från en privat stiftelse. Det betyder att vi nu ligger på noll, men att vi i fortsättningen måste betala utgifter med lån tills situationen normaliseras.

Artikeln är 16.4.220 klockan 8:39 korrigerad med att också företagare i Pargas och Kimitoön kan ta del av stödet fastän kommunerna inte ingår i samarbetsorganet Turku Business Region. De kommunerna har ett eget stöd.