Hoppa till huvudinnehåll

Inga besökare tillåtna och personalen ska undvika att i onödan röra sig utanför hemmet och arbetsplatsen – så här skyddas äldreboenden i Kimitoön från coronaviruset

Några äldre personer sitter vid ett bord i sina rullstolar i nya Almahemmets ljusa matsal.
Arkivbild från Almahemmet. Kimitoön gör sitt bästa för att förhindra att coronaviruset sprids till äldreboenden i kommunen. Några äldre personer sitter vid ett bord i sina rullstolar i nya Almahemmets ljusa matsal. Bild: Amanda Vikman/Yle ålderdomshem,åldringar,äldreomsorg,nya almahemmet

Majoriteten av dödsfallen relaterade till coronaviruset i Finland har skett på äldreboenden. I Kimitoöns gör man sitt bästa för att förhindra att coronaviruset sprids till kommunens äldreboenden.

Bland annat tar man inte emot besökare på hemmen. Dessutom uppmanas personalen att så långt som möjligt leva som om de själva tillhörde riskgruppen. Det innebär att personalen inte i onödan rör sig utanför hemmet och arbetsplatsen och bara handlar när det behövs.

- Man försöker på det här viset undvika att personalen tar med sig coronaviruset till äldreboenden, säger Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen.

I det här skedet har Kimitoöns äldre- och serviceboenden inte drabbats av coronavirus. Enligt Yles undersökningar (på finska) har två tredjedelar av dödsfallen i Finland skett på äldreboenden. I Åbo har coronavirussmitta konstaterats vid ett av stadens äldreboenden.

"Vi gör vårt bästa"

Salminen berättar att kommunen också undviker att personalen flyttar mellan olika enheter på äldreboendena för att minimera risken för smittospridningen.

- Vi har gjort det vi kan göra i det här skedet, säger Salminen. Om det kommer någon smitta så reagerar vi enligt vår beredskapsplan.

Exakt vad som står i beredskapsplanen avslöjar Salminen inte, men han konstaterar att kommunen reagerar snabbt från fall till fall.

För tillfället har Kimitoöns kommun heller inte någon brist på skyddsutrustning, som ansiktsskydd, på äldreboendena.

Vad har du för råd till dem som är oroliga för en anhörig som bor på ett äldreboende?

- De kan kontakta den enhet där den anhöriga bor på via telefon, och lita på att vi gör vårt bästa för att skydda deras närstående, säger Salminen.