Hoppa till huvudinnehåll

”Konkurrensen existerar inte” – klart som korvspad då publiken fick välja handbollssäsongens All stars-lag

HIFK-spelare jublar
HIFK:s trio fick även jubla över cupguldet i fjol. HIFK-spelare jublar Bild: Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll

Publiken har röstat fram årets lag både i herrarnas och damernas handbollsliga. Valen var väntade. Vi bad Yles expertkommentator Birgitta Lindholm kommentera All Star-lagen. Enligt henne saknas det bredd, i synnerhet på damsidan.

På damsidan domineras laget totalt av spelare från den regerande mästaren HIFK. På herrsidan fördelades platserna jämnare mellan topplagen i år.

Mellan den 26 mars och den 5 april fick handbollsvänner rösta fram sina favoriter till säsongens All Stars-lag både på herr- och på damsidan.

I dag publicerade förbundet de sista positionernas namn och All Star-lagen är därmed klara.

Damernas All Star-lag

Målvakt:
Roosa Niemi (HIFK)

Mittsexa
Ella Holopainen (HIFK)

Vänster kant
Emma Wickström (GrIFK)

Vänsternia
Ida Väyrynen (HIFK)

Mittnia
Johanna Hilli (HIFK)

Högernia
Erica Gustafsson (SIF)

Höger kant
Kathlen Ax (HIFK)


Herrarnas All Star-lag

Målvakt
Mikael Mäkelä (Dicken)

Mittsexa
Robin Sjöman (BK-46)

Vänster kant
Teemu Tamminen (Cocks)

Vänsternia
Nico Rönnberg (Cocks)

Mittnia
Jac Karlsson (BK-46)

Högernia
Vitalie Nenita (Cocks)

Höger kant
Sebastian Säkkinen (BK-46)

Tidigare landslagstränaren Birgitta Lindholm som även fungerat som Yles expertkommentator i bland annat fjolårets finalserier, tycker rösterna gick som de skulle.

– Det är främst den procentuella fördelningen jag har tittat på och tyckt är intressant – hur jämt det varit, vem som fått mest röster och hur nära de andra är. Men det är inte många positioner där det är hög konkurrens. På herrsidan finns som tur några.

– På damsidan är det inte riktigt någon – alla ettor är ganska klara, säger Lindholm.

HIFK:s Johanna Hilli jublar efter att hon gjort ett mål i cupsemifinalen mot Dicken-
Johanna Hilli och Ella Holopainen knep klart sina platser i All Star-laget. HIFK:s Johanna Hilli jublar efter att hon gjort ett mål i cupsemifinalen mot Dicken- Bild: Yle/Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll,Johanna Hilli

Vad berättar det om serien?

– Konkurrensen existerar inte riktigt där. Spelarmaterialet är inte tillräckligt brett. Skulle vi ha 6-7 spelare på varje position som sätter in lika många mål och är vinnarskallar i laget så skulle de finnas på listorna och röstningen skulle vara jämnare. Än så länge är det ganska klart.

HIFK klar etta på damsidan

Damernas All Star-lag är väldigt HIFK-dominerat. Fem av sju positioner i laget gick till den regerande mästaren.

– Det är tufft, konstaterar Lindholm.

– HIFK var ganska dominant. Dicken slapp lite och sätta emot men HIFK var nog klar etta. Skulle i och för sig ha varit intressant att se hur slutspelen skulle ha sett ut, definitivt på herrsidan, men också på damsidan.

Johanna Hilli som mittnia och Ella Holopainen som mittsexa hade den klaraste marginalen till sina respektive utmanare.

Så fördelades rösterna

MV
Roosa Niemi (HIFK) 46%
Stella Bruncrona (SIF) 22%
Kira Itkonen (Dicken) 12%

M6
Ella Holopainen (HIFK) 54%
Matilda Sjöstedt (SIF) 12%
Corinna Jensen (GrIFK) 11%

V6
Emma Wickström (GrIFK) 27%
Nicolina Fredriksson (SIF) 17%
Saara Lehtola (SIF) 17%

V9
Ida Väyrynen (HIFK) 31%
Carolina Rehnberg (GrIFK) 11%
Anna Westerlund (Dicken) 10%

M9
Johanna Hilli (HIFK) 54%
Anna Westerlund (Dicken) 20%
Carolina Böckelman (GrIFK) 11%

H9
Erica Gustafsson (SIF) 40%
Tove Salokivi (Dicken) 14%
Linda Cainberg (HIFK) 8%

H6
Kathlen Ax (HIFK) 39%
Sara Jäntti (HIFK) 24%
Sara Falck (SIF) 11%

Johanna Hilli pangade in totalt 170 mål under säsongen som blev på hälft och valdes till månadens spelare fyra gånger på raken (november till februari).

Ella Holopainen hade i sin tur All Star-lagets bästa kastprocent då hon gjorde 76 mål med en procent på 77.

Emma Wickström.
Emma Wickström gjorde en bra säsong på sin kant. Emma Wickström. Bild: Handbollförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen Grankulla IFK,Emma Wickström

Grankulla IFK:s enda representant i laget, Emma Wickström på vänsterkanten, kom inte långt därefter. Hennes saldo för säsongen blev 65 mål med en kastprocent på 76.

– Det är faktiskt bra. Om man nu säger att en kantspelare ska sätta in bollarna med över 70 procent så är det ju precis vad hon har gjort, summerar Lindholm.

Niemi har hållit ihop HIFK

Även Sjundeå IF:s högernia och lagets bästa målskytt, Erica Gustafsson, tog sig in i All Star-laget.

– På högernia så vann Erica Gustafsson rätt klart röstningen före Tove Salokivi. Salokivi har ändå spelat hela säsongen på högernia och gjort det bra. Men det är roligt att det blir lite variation. Gustafsson gjorde skapligt ifrån sig i år.

Lindholm lyfter upp en lite överraskande procent – på målvaktspositionen.

– Roosa Niemi har stigit fram i de tuffaste kamperna och har hållit ihop HIFK i dem. I matcherna mot Dicken så var Roosa starkare än Itkonen i Dickens mål.

Roosa Niemi.
Roosa Niemi har varit en av de bärande krafterna i HIFK. Roosa Niemi. Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24 HIFK Handboll,Roosa Niemi

– Att Itkonen bara har tolv procent av rösterna är ändå lite förvånande. För hon spelade bra matcher, konstaterar Lindholm.

Två glädjande stjärnor i BK-46

I herrarnas All Star-lag var det lite jämnare kamp om ett antal positioner. Vem som fick sitt namn i laget som mittnia och vänsterkant var ändå klart som korvspad.

Jac Karlsson som återvänt till Finland fick 63 procent av rösterna på sin position, och Sebastian Säkkinen knep 67 procent av rösterna. Säkkinen ledde skytteligan med sina 116 mål den gångna säsongen.

– Man ser att Jac Karlsson spelat lite större matcher i lite större serier och varit med lite längre. Han kunde alltid lyfta sig då det behövdes. Han står för laget.

– Och det är roligt att se att Säkkinen lyckats. Han var stjärnan i Atlas och är nu tillbaka i BK-46 så det är glädjande att se att han lyckas. Säkkinen växer i sina skor hela tiden, säger Lindholm.

Sebastian Säkkinen kastar med vänstern
Sebastian Säkkinen har varit på hugget i år. Sebastian Säkkinen kastar med vänstern Bild: Tomi Hänninen handboll,BK-46 Handboll,sebastian säkkinen

Är han Finlands bästa högerkant?

– Det tycker jag absolut. Inte finns det riktigt några andra där som utmanar.

Så fördelades rösterna

MV
Mikael Mäkelä (Dicken) 32%
Rony Léven (SIF) 29%
Bogdan Klepa (BK-46) 15%

M6
Robin Sjöman (BK-46) 28%
Tadas Stankevicius (Dicken) 23%
Yury Lukyanchuk (Cocks) 19%

V6
Teemu Tamminen (Cocks) 37%
Linus Lindberg (BK-46) 23%
Niclas Ahlgren (HIFK) 16%

V9
Nico Rönnberg (Cocks) 56%
Max Granlund (Dicken) 21%
Peik Sjöblom (ÅIFK) 4%

M9
Jac Karlsson (BK-46) 63%
Anthony Hellakoski (GrIFK) 7%
Ian Martin (Dicken) 7%

H9
Vitalie Nenita (Cocks) 37%
Sten Maasalu (SIF) 19%
Filip Söderlund (Dicken) 8%

H6
Sebastian Säkkinen (BK-46) 67%
Ott Varik (SIF) 16%
Roni Syrjälä (Cocks) 4%

Även Nico Rönnberg tog en klar seger på vänsternio-positionen med 56 procent av rösterna.

– Han har presterat på sin nivå. I Champions League hade de andra lagen redan lite lyckats läsa in sig på hans spel så han fick inte lysa lika klart som säsongen innan. Men i finska serien är han i särklass den bästa.

Jämn kamp om målvaktspositionen

Både vad gäller vänsterkanten och målvaktspositionen blev det en jämnare kamp.

Teemu Tamminen valdes till laget före Linus Lindberg och Niclas Ahlgren.

– Pojkarna där bakom kommer hårt och kan utmana honom i framtiden om Tamminen fortsätter. Teemu håller i år ännu sin position som etta på den positionen men han är helt klart utmanad och det är positivt, tror Lindholm.

På målvaktspositionen gick de flesta rösterna till Dickens Mikael Mäkelä som även presterat bra i landslagsmatcherna. En faktor som enligt Lindholm kan ha spelat in på varför han valdes som etta.

– Han är stabil i målet. Dicken har en bra trio när det kommer till målvakter. Mäkelä har ändå dragit det längsta strået.

Mikael Mäkelä.
Mikael Mäkelä drog det längsta strået bland ett gäng duktiga målvakter. Mikael Mäkelä. Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24 Finlands herrlandslag i handboll,mikael mäkelä

– Lite förvånad över att Bogdan Klepa bara fått 15 procent av rösterna. De interna matcherna mellan Dicken och BK har varit jämna och båda målvakterna har varit de som dragit det största lasset. Och deras prestationer har varit avgörande för de lag som vunnit. Jag hade kanske väntat mig att han varit närmare Mäkelä i den här röstningen.

Någon spelare som inte är med men du vill lyfta fram?

– Jag tycker det här resultatet är som det ska vara. Inte vet jag riktigt någon annan som skulle behöva vara omnämnd här – för tillfället.

– Det återstår att se hur det ser ut nästa år. Det skulle vara roligt att göra en jämförelse – hur det ser ut från säsong till säsong. Vissa spelare åker bort och vissa slutar och det ändrar ju förstås. Men hur många hänger alltid med bland de tre bästa på sin position?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport