Hoppa till huvudinnehåll

Ny ägare till vindkraftspark i Dagsmark – hoppas på byggstart inom två år

Vindkraftsverk i Kalajoki.
Arkivbild på vindkraftspark i Kalajoki. Vindkraftsverk i Kalajoki. Bild: Timo Nykyri / Yle vindkraftverk,vindkraft,Kalajoki,klimatförändring

Den vindpark som OX2 planerat bygga i Dagsmark i Kristinestad byter ägare. OX2 ger över rättigheterna till CPC Finland som vill se en park av "betydande storlek".

Jobbet med delgeneralplanen för området pågår, inga kraftverk har alltså ännu byggts. Utan besvär tror man kunna börja bygga inom ett par år.

Projektet inleddes redan år 2012 och miljökonsekvensbedömningen har gjorts för mellan 55 och 67 kraftverk, men CPC Finland tror att det i slutändan blir färre kraftverk än så.

- Projektet passar utmärkt in i CPC Finlands regionala strategi för Sydösterbotten, säger vd Erik Trast.

CPC Finland bygger som bäst en 25 kilometer lång luftledning som går från två andra av företagets vindparker, genom området i Dagsmark till Fingrids transformatorstation i Kristinestad.

Dessa två andra parker, Lappfjärd och Lakiakangas 3, har snart byggstart. Lakiakangas 3 på 20 kraftverk börjar byggas under våren och parken i Lappfjärd på mellan 29 och 31 kraftverk på våren/sommaren 2021.

OX2 såg ingen lönsamhet längre

OX2:s Finlandschef Teemu Loikkanen säger att staden Kristinestad i något skede (2018) begränsade kraftverkens antal i Dagsmark till endast nio stycken, med en höjd på 215 meter.

Företaget gjorde då bedömningen att projektet inte längre var lönsamt. Man lovade markägarna att man skulle hitta någon annan dragare och det blev CPC.

Erik Trast på CPC säger dock att det här inte betyder att antalet kraftverk nu är begränsat till nio.

- Vi har preliminärt diskuterat med staden om en ny layout för parken och snart kommer vi med ett officiellt förslag. Jag tror att man på området kan bygga en park av betydande storlek, på ett sånt sätt att miljöaspekterna beaktas, säger Trast.

CPC Finland är dotterbolag till tyska CPC Germania.