Hoppa till huvudinnehåll

Ny gångbana på Tullstranden i Hangö ska skydda växtligheten

En gångbana i trä på sanddyner.  Också bänkar syns på bilden. Solen skiner.
Gångbanan ska skydda växtligheten på de kännspaka dynerna. Forststyrelsens foto är från Ytterö (Yyteri) i Björneborg. På Tullstranden planeras likadana bredare avsatser där staden kan placera bänkar om de så vill. En gångbana i trä på sanddyner. Också bänkar syns på bilden. Solen skiner. Bild: Forststyrelsen Sanddyner,trottoarer

En gångbana ska byggas på Tullstranden för att minska på slitaget på växtligheten.

Det handlar om en "landgång" eller en typ av gångbana i trä.

Sträckan där gångbanan ska byggas är 250 meter lång och börjar vid farledens stora linjetavlor och går mot sjöbevakningsstationen.

Gångbanan minskar avsevärt på slitaget på växtligheten på dynerna. Samtidigt försvagar den inte markant den nuvarande växtligheten.

Ett flygfoto över sanddynerna på Tullstranden i Hangö. På bilden ses linjer i olika färger som visar till exempel var den planerade gångbanan i trä ska löpa.
Den gröna linjen på Forststyrelsens bild visar var den nya gångbanan i trä planeras. Det ljusröda är naturiststranden. Vita och blå linjen visar var staketet och stigen till sydvästra Tulludden löper. Ett flygfoto över sanddynerna på Tullstranden i Hangö. På bilden ses linjer i olika färger som visar till exempel var den planerade gångbanan i trä ska löpa. Bild: Forststyrelsen Tulludden,Hangö,Sanddyner,dyner,naturskydd,Tulluddens naturskyddsområde,tullstranden

Meningen är att gångbanan blir en meter bred och att den byggs under tiden april till juni.

Stadsstyrelsen i Hangö godkände placeringen och byggandet av gångbanan på sitt möte den 6 april.

Naturiststranden flyttar till bättre plats?

I sin plan för landbryggan föreslår Forststyrelsen också att man också borde fundera på att flytta naturiststranden längre bort på udden.

Forststyrelsen motiverar tanken så här: "Nu finns naturiststranden på ett ställe där udden är smal och där det knappt finns något skydd. Nästan alla som rör sig på Tullstranden promenerar genom området."

När landbryggan byggs kunde naturiststranden enligt Forststyrelsen flyttas längre fram, till exempel till området där bryggan tar slut. Där ger både dyner och träd synskydd.

Avtalet med naturisterna löpte ut 2019 och ett nytt avtal är nu under arbete.

Stadsstyrelsen i Hangö tog inte ställning till naturiststranden på sitt möte 6.4.

Debatten om Tullstranden gick het i fjol

Forststyrelsen lät i fjol avverka en hel del tallar på Tullstranden för att återskapa de solvarma sanddyner som insekter och fjärilar behöver. Planerna skapade en hel del diskussion bland Hangöborna.

Artikeln precicerades mitt på dagen torsdag 16.4.2020: Det handlar om stranden som i Hangö kallas Tullstranden, det vill säga området på södra sidan av Tulludden. Samtidigt tillades stycket om naturiststranden.