Hoppa till huvudinnehåll

Sonja söker till Medicinska fakulteten men vet inte ännu hur inträdesprovet ordnas

Porträttbild av studenten Sonja Nordman.
Sonja Nordman läser just nu inför inträdesprovet till Medi. Hur provet ska ordnas i praktiken är ännu oklart. Porträttbild av studenten Sonja Nordman. Bild: Privat abiturienter,Sonja Nordman

I vår söker Sonja Nordman in till Medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Ännu vet hon inte hur inträdesprovet kommer gå till i praktiken.

I slutet av maj blir Sonja Nordman student från Gymnasiet Grankulla samskola. I höst hoppas hon kunna börja studera medicin, men före det ska hon avlägga ett inträdesprov som kommer vara olikt alla tidigare års prov.

- Jag går Thorax prepkurs just nu och där har vi simulerade prov, men egentligen övar vi på prov vi inte kommer att skriva. Just nu känns det tungt att fortsätta läsa när vi inte vet hur det blir, säger Sonja Nordman.

Universiteten i Finland har slagit fast att de traditionella urvalsproven inte kan ordnas som vanligt med anledning av coronaviruset.

Proven samlar ofta många människor i samma sal och dessutom är det flera som tvingas resa från sin hemort för att skriva provet på plats och ställe.

Vi vill inte riskera någons hälsa― Sari Lindblom

Under rådande omständigheter är det här något som universiteten i Finland vill undvika.

- Vi diskuterade olika möjligheter och förslag väldigt grundligt. Det här var ett oerhört svårt beslut att fatta, men vi vill inte riskera någons hälsa, säger Sari Lindblom, prorektor vid Helsingfors universitet.

Lindblom understryker också att hon har stor förståelse för att läget skapar en oroskänsla hos de sökande.

- Det här handlar om deras framtid och drömmar, säger Lindblom.

"Orättvist och otryggt"

I år har rekordmånga sökt in till universitet och högskolor runt om i Finland. Exakt hur årets antagningsprocesser kommer se ut är ännu oklart och kan variera från fakultet till fakultet.

Från universitetens sida lovar man att ytterligare information kommer så fort som möjligt men allra senast 30 april. Förändringarna kräver i det här skedet inga extra åtgärder av den som söker.

För egen del hoppas Sonja Nordman att man i antagningsskedet ska lägga större vikt vid studentbetyget. Själv skrev hon finska, engelska, modersmål, lång matematik, fysik, kemi och biologi.

- Att göra inträdesprovet via nätet skulle kännas lite orättvist och otryggt. Ska alla ordna med ett kamerasystem då eller hur håller de koll?

I väntan på mer information läser hon som vanligt, med förhoppningen om att få skriva ett inträdesprov i någon form den 19 maj.

Universitetens gemensamma mål är att läsåret 2020–2021 ska inledas enligt normal tidtabell i höst, trots de rådande omständigheterna.

Nyligen publicerat - X3M