Hoppa till huvudinnehåll

Sverige förlänger inreseförbud med 30 dagar - säsongsarbetare tillåts komma in

Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen i dag kommer att förlänga det temporära inreseförbudet med 30 dagar till och med den 15 maj.

Inreseförbudet är en av de åtgärder som vidtagits med anledning av coronavirusepidemin. Svenska medborgare och personer bosatta i Sverige får fortsättningsvis återvända hem.

Inreseförbudet gäller inte resor från EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Inreseförbudet gäller inte heller personer som har särskilda skäl att komma till Sverige, till exempel sjukvårdspersonal och personer som levererar varor till Sverige.

Dessutom kan säsongsarbetare som behövs inom lantbruket undantas från förbudet.

Löfven kom med besked om en förlängning av förbudet vid en pressträff där också inrikesminister Mikael Damberg och Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen, medverkade.

Löfven sade att den svenska demokratin i det här läget har visat sig från sin bästa sida.

På en fråga om hur länge de exceptionella åtgärderna med anledning av coronaepidemin kommer att vara i kraft sade Löfven att man kan räkna med månader.

"Skyddet för de äldre borde ha varit bättre"

Löfven sade vidare att skyddet för de äldre inom äldreomsorgen borde ha varit bättre. Han sade att myndigheterna behöver titta närmare på vad som gick fel och den analysen pågår som bäst.

Löfven sade man man nu jobbar hårt med att det finns skyddsutrustning och att människor är utbildade för att kunna använda utrustningen och utbildade allmänt i hur man hanterar den här typen av sjukdomar.

Patrik Engström sade att ett sextiotal individer har nekats inresa till Sverige under de fyra veckor som förordningen om inreseförbudet har tillämpats.

Källor: Presskonferens, SVT, regeringen.se

Artikeln uppdaterats klockan 19.05 med uppgiften att resor från andra EU-länder samt från några andra länder inte omfattas av inreseförbudet.

Läs också