Hoppa till huvudinnehåll

Ett bröd för dagar du går hemma – testa Strömsös tre dagars bröd som inte smakar som något annat bröd

Det här är ett tre kilos tre dagars bröd som får utveckla aromer och nyttigheter ur mjölet under kalljäsning - din smörgås blir aldrig godare än så. Vi har använt ett ekologiskt urvete, emmer, med relativt låg glutenhalt.

Ett gott bröd behöver bara tid: det får mogna under tre dagar och den 16-20 timmar långa kalljäsningsprocessen tar fram det allra bästa ur brödet. Dessutom jobbar vi enkelt, bara med händerna.

Det här brödet blir stort, men det går bra att frysa in i delar.

Fördeg

Ingredienser:

  • 2 gram (g) jäst
  • 500 gram (g) vatten
  • 500 gram (g) ekologiskt siktat emmermjöl (alternativt kan man använda spelt som är finmalt)

Gör så här:

Dag 1:
Blanda jäst med vatten och mjöl. Låt stå i en stor bytta med lock över natten i rumstemperatur. Degen surnar till en så kallad falsk surdeg och blir lite bubblig.

Bröddeg

Ingredienser:

  • 1500 gram (g) kallt vatten
  • 55 gram (g) flingsalt
  • 1500 gram (g) ekologiskt siktat emmermjöl (alternativt kan man använda spelt som är finmalt)
  • 500 gram (g) ekologiskt emmermjöl (fullkorn) (alternativt kan man använda fullkornsspelt)
  • rapsolja
  • 5 isbitar

Gör så här:

Dag 2:

  1. Rör ut saltet i vattnet. Blanda ner fördeg och mjöl med händerna. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
  2. Vik degen i bunke 2 gånger med 30 minuters mellanrum och låt vila 30 minuter. Stjälp ut på mjölad bänk och vik en tredje och sista gång. Vänd degen uppochner och "spänn" ytan med hjälp av bordet. Smörj en djup kastrull med rapsolja. Lyft i degen och spänn igen genom att fösa händerna in under degen och spänna ytan. Täck med lock eller plastfilm och låt kalljäsa i kylen över natten, minst 16 timmar.
  3. Dag 3:

  4. Stjälp upp i oljad ugnsform, snitta ytan och pudra lätt med emmersikt. Baka på 250 C med isbitar på ugnsbotten i 15 min. Släpp ut ångan, sänk till 200 C och baka tills brödet är 98 C i mitten. I Strömsös varmluftsugn tog det 2 h 40 min.

Nyligen publicerat - Mat och dryck