Hoppa till huvudinnehåll

”Extremt dumt” – norska OS-guldhoppet Jakob Ingebrigtsen har svårt att förstå varför sommarspelen sköts upp

Jakob Ingebrigtsen firar, EM 2018.
Jakob Ingebrigtsen. Jakob Ingebrigtsen firar, EM 2018. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Jakob Ingebrigtsen

I sommar var tanken att utmana Timothy Cheruiyot om OS-guldet på 1500 meter. Men nu måste Jakob Ingebrigtsen vänta ett år till. Jag tänker mycket på att tävla mot honom, medger den otålige talangen för NRK.

Just nu borde Jakob Ingebrigtsen vara på läger i Flagstaff i USA. Men istället är han hemma i Sandnes.

Efter att ha slutat fyra på 1500 meter i Doha i fjol var det här året då Jakob Ingebrigtsen skulle utmana världseliten på allvar. Under sitt första år som senioridrottare.

Men coronaviruset ställde till det. Lägret i Arizona ställdes in. Istället fick han vänja sig vid att vardagen inte längre är som den brukar.

Frustrerande? Visst. Inte minst på grund av att just sommarens höjpunkt – sommar-OS – inte ens blir av.

– Det är extremt dumt, säger Ingebrigtsen till NRK.

– Efter VM i Doha lade jag allt fokus på Tokyo. Jag kunde inte vänta på att det skulle bli dags för OS. Det är extremt dumt för oss som tvingas vänta, fortsätter han.

"Vill ju vinna allt nu"

Det verkar ändå fortfarande som att friidrotts-EM kan arrangeras som normalt senare i höst. Men den regerande Europamästaren på 1500 och 5000 meter vill mäta sig mot tuffare motstånd.

– Jag har tänkt mycket på att tävla mot Timothy Cheruiyot, medger Ingebrigtsen. Kenyanen Cheruiyot tog hem VM-guldet på 1500 meter i fjol.

– Det spelar inte så stor roll var det är jag möter honom. VM, OS eller Diamond League. Men visst har jag sett OS-finalen framför mig, där jag inte alls ser det som omöjligt att hålla samma fart som han. Jag har blivit bättre än i fjol, intygar 19-åringen.

Samtidigt sticker Ingebrigtsen inte under stol med att han kan dra nytta av uppehållet.

– Ju längre vi tvingas vänta, desto mer hinner jag träna. Men jag vill ju vinna allt nu, säger han.

Läs också