Hoppa till huvudinnehåll

FDUV erbjuder individuella dagsläger på grund av coronakrisen - Tongåvan samlar in pengar för verksamheten

barn med funktionsnedättning i sin famnen på en vuxen
barn med funktionsnedättning i sin famnen på en vuxen Bild: FDUV/Laura Rahka funktionsnedsatta,funktionsnedsättning,barn (familjemedlemmar),fduv

För personer med intellektuell funktionsnedsättning är lägerverksamheten en underbar möjlighet att dels få träffa vänner och dels få annorlunda aktiviteter än i vardagen.

Tongåvan samlar under april månad in pengar för FDUV(organisationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning) och deras dagslägerverksamhet.

Lägren hör till FDUV:s kärnverksamhet och målet är att erbjuda meningsfulla aktiviteter, nya upplevelser, avkoppling och möjlighet att träffa gamla och nya vänner.

Lägren innebär dessutom värdefull avlastning för föräldrar, och deltagarna får träning i att vara borta hemifrån.

Du kan stöda insamlingen genom att betala in valbar summa på konto FI26 4055 0011 6719 02.
Insamlingslov: RA/2020/297

De planerade sommarlägren ersätts med annan verksamhet

FDUV har ordnat läger redan i över fyrtio års tid och i sommar var det inplanerat 25 läger runtom i Svenskfinland. Närmare 300 deltagare var anmälda till lägren.

Nu då coronapandemin slog till beslöt FDUV att inhibera alla sommarläger.

- Efter noga övervägande har vi fattat beslutet att inte ordna traditionella läger på lägergårdar i sommar på grund av coronapandemin, säger Annette Tallberg-Haahtela på FDUV.

Anette Tallberg-Haahtela
Annette Tallberg-Haahtela, sakkunnig i påverkansarbete vid FDUV. Anette Tallberg-Haahtela Bild: Sofia Jernström personer med funktionsnedsättning,annette tallberg-haahtela

Hon berättar att de i det här exceptionella läget kommer att erbjuda annan verksamhet i stället för traditionella läger. Verksamheten kommet att vara avgiftsfri för deltagaren, och då behövs extern finansiering.

FDUV kommer fortsättningsvis att anställa ledare, men istället för att åka till lägergårdar åker de till deltagarens boendeort och genomför individuellt program på plats.

Tallberg-Haahtela berättar att de på hösten eventuellt kan hålla läger i mindre format, det vill säga med färre deltagare per läger.

För personer som hör till riskgrupp och inte kan delta i fysiska träffar ordnas verksamhet virtuellt.

- Våra ledare leder workshoppar på nätet och deltagaren får det material och de instruktioner som hen behöver levererat hem till sig innan programmet börjar, säger Tallberg-Haahtela

FDUV samarbetar också med serviceproducenterna kring detta.

Tongåvan sänds i Yle Vega på fredagar kl 19.20 - 22.00.