Hoppa till huvudinnehåll

Köttbullar given succé: Hämtmat är ingen guldgruva, men den håller restaurangerna på fötter

Lihapullia ja perunamuusia rasiassa
Köttbullar och potatismos är en given favorit hos lunchrestauranger - också som take-away. Lihapullia ja perunamuusia rasiassa Bild: Jarmo Nuotio / Yle mat,köttbullar

Sedan regeringen den tredje april stängde landets alla restauranger, får de sina inkomster på hämtmat. Någon enorm vinst ger den inte, men den håller kommersen rullande.

Hämtmaten kan ibland också vara billigare än serverad mat, men det är ett måste för att locka folk, säger krögarna.

Köttbullar säkert kort

När Yle Västnyland får Ulf Wadenström, krögare på Restaurant KW i Karis på tråden, har han en intensiv lunch bakom sig. Ägarna har pytsat ut över 200 portioner köttbullar med potatismos och gräddsås till det facila priset av sex euro. Det är ett rekordantal i coronatider.

En krögare i köket.
Krögare Ulf Wadenström satsar nu på take-away när hans Restaurant KW inte längre får servera lunch i sina lokaler. En krögare i köket. Bild: Jonny Forsman / Yle Västnyland,Karis,restauranger,ulf wadenström

- Köttbullar är ett säkert kort, konstaterar Ulf Wadenström.

För en tid sedan deltog Ulf Wadenström i en streamad sändning för Yle. Där berättade han om hur verksamheten omkullkastades över en natt.

Gruppbeställningarna och fester avblåstes, a la carte upphörde, försäljningen av alkoholhaltiga drycker stannade upp och hela personalen på sex personer permitterades.

Nu rullar verksamheten tack vare företagarnas gemensamma krafter och det är hämtlunch som gäller.

Då, när undantagsförhållandena i mars trätt i kraft, sade Ulf Wadenström att restaurangen torde överleva på 50-60 luncher per dag.

Mot bakgrund av det låter onsdagens köttbullslunch som en riktigt bra dag.

köttbullar, livsmedel, mat
Köttbullar är en klassiker som går hem hos de flesta. köttbullar, livsmedel, mat köttbullar

En vanlig vardag har Wadenströms räknat med att det finns cirka 700-800 lunchgäster i farten i Karis. Lunchgästerna är visserligen färre nu, än under normala omständigheter.

Men läget är ändå bättre än väntat:

- Vi har nog blivit lite positivt överraskade över mängden lunchgäster. Vi var lite osäkra om folk orkar komma dag ut och hämta mat. Men nu har vi konstaterat att vi har en bra blandning av arbetare, familjer och pensionärer, säger Ulf Wadenström.

Viktigt att hålla öppet

Wadenström säger att det är viktigt att fortsätta hålla öppet fast världen har ändrat.

- Det är jätteviktigt, av flera orsaker. För det första är det ännu ganska många som är på jobb, så dem vill vi ge service åt.

- För det andra vill vi påminna folk om att vi finns. Och för det tredje så måste vi kunna täcka de fasta kostnader som vi har.

Enligt honom klarar restaurangen av att hållas på fötter, förutsatt att coronakrisen inte varar allt för länge.

Även om personalen är permitterad, återstår kostnader som inköp, el, vatten och andra löpande utgifter.

Det är dock oklart om ägarna kan lyfta lön, eftersom lunchen ändå inte täcker det bortfall som stängningen innebär:

- Take away har inte kompenserat, i synnerhet som vi också sänkt priset lite.

Ulf Wadenström säger att vinstmarginalen på lunch av hävd är mindre än på andra produkter, så i det här läget gör försäljningen av hämtmat att verksamheten just går runt.

Sänkta priser som lockbete

Normalt kostar en lunch på KW nio euro, men nu har man sänkt priserna till fem - sex euro.

Det samma har hänt på en annan av Karis etablerade lunchrestauranger, Socis.

Där säljer krögaren Christian Norrgård också hämtluncher för fem euro.

Han säger att det var ett nödvändigt val, för att locka folk till krogen och hålla omsättningen uppe.

Många deltagare på mötet på Restaurang Socis i Karis.
Restaurang Socis har också gått in för billigare hämtluncher under coronakrisen för att locka kunder. Bilden är en arkivbild. cher Många deltagare på mötet på Restaurang Socis i Karis. Bild: Yle/Nicole Hjelt restaurang socis,Karis

Enligt både Christian Norrgård på Socis och Ulf Wadenström på KW, går det att genomföra utan att gå på förlust på grund av vissa orsaker.

När man säljer maten i en låda, får kunden lite mindre portioner än vad de vanligen serverar sig själv. I en portion ingår då inte heller en riklig salladsbuffé, kaffe, bröd eller efterrätt.

Också på andra restauranger i regionen råder samma trend - av samma orsaker.

- Vi vet ju att folk blir permitterade och utan jobb så det här är vårt sätt att dra ett strå till stacken och komma emot lite, motiverar Ulf Wadenström valet att sänka priset på lunchen.

Ingen priskartell

Ulf Wadenström på Restaurant KW säger också att han sonderade läget med övriga krögare i Karis innan han fastställde priset på hämtmaten.

- Det visade sig att man på Socis tänkt lika.

Andra restauranger har sedan ett annat koncept med annorlunda produkter, så Ulf Wadenström ser inte att man genom billigare priser dumpar marknaden.

Inte heller handlar det om någon kartell säger han, fast han skämtsamt tillägger att det i Västnyland kan uppfattas så.

Krisen kom olägligt

I Hangö öppnade Bistro Elvan sina dörrar den första april - och den tredje kom regeringens besked att alla restauranger måste stänga.

Som en helt ny aktör på stadens matkarta kom förstås coronakrisen ytterst olägligt.

Man utomhus
Nina Rejström och Tarvo Karu fick tänka om med sin nyöppnade Bistro Elvan då regeringen gav order om att stänga landets alla restauranger. Man utomhus Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,corona

Som för alla andra, är det hämtmat som gäller.

Nina Rejström sköter salen medan hennes kompanjon och andra delägaren Tarvo Karu står i köket.

Kreativitet behövs

Nina Rejström, säger att man har fått vara kreativ när man planerar verksamheten:

- Vi försöker köpa in råvaror som vi kan använda så mångsidigt som möjligt - men ändå att det smakar olika. Nu vill man ju inte heller bygga upp några förråd. Och det gäller också att vara kreativ när det gäller ekonomin.

På Bistro Elvan har man satsat på god och rätt enkel husmanskost som lätt går att ta hem och vid behov värma. Krögarna har också valt att öppna först klockan 14.

- Så här får kunderna lunch på förmiddagen och något varmt att äta till middag hos oss, säger Nina Rejström.

Tarvo Karu säger att det är klart att det inte riktigt blir det samma då maten transporteras hem i en förpackning, men att det ändå inte påverkar smaken så farligt.

Rider ut krisen tillsammans

Konkurrensen är förstås extra hård så länge undantagstillstånd råder, men Nina Rejström ser det ändå inte som någon tävling.

Glad kvinna
Krögare Nina Rejström säger att det gäller att var påhittig och envis tills krisen är över. Glad kvinna Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Matställen

Tvärtom tycker hon att det är bättre för kunderna om så många som möjligt håller öppet.

För Bistro Elvan var det inget alternativ att lägga lapp på luckan när man just annonserat ut att man öppnar.

Nu sköter de verksamheten på egen hand, utan extra händer. Som tur var, hade de inte hunnit anställa fast personal ännu.

Däremot befarar de att det kan bli knepigare att få tag på folk sedan när allt kör i gång igen.

Kocken Tarvo Karu konstaterar att det just nu rätt långt handlar om att betjäna kunderna.

De låga priserna är ingen guldgruva, men lockar kunder till restaurangen.

- De stöder oss och vi stöder dem. Just nu gör vi det här tillsammans, säger Tarvo Karu som ser ljust på framtiden.

- Solen skiner och så fort det här är över kommer vi att springa framåt, säger han.

Läs också