Hoppa till huvudinnehåll

Mari Eder har inte ännu berättat om karriären fortsätter – men landslagstränaren är optimistisk: ”Vi har redan börjat planera”

Mari Eder tävlar i skidskytte.
Fortsätter karriären? Mari Eder tävlar i skidskytte. Bild: imago images / All Over Press Mari Eder

Kaisa Mäkäräinen tackade för sig i Kontiolax i mars. Kommer Mari Eder att ställa sig på startlinjen då skidskyttesäsongen 2020/21 kör igång på samma ort? Det hoppas åtminstone landslagstränaren Jonne Kähkönen.

Så som det ser ut nu kommer det finska skidskyttelandslaget att få behålla sin andra rutinerade damstjärna. Yle har inte lyckats få Mari Eder att själv bekräfta att karriären fortsätter, men landslagstränaren Jonne Kähkönen säger att det lutar mot just det.

– Vi har hållit ett par möten, gått igenom både den gångna säsongen och vad som komma skall, berättar han för Yle.

Eder bor i Österrike, som också drabbats hårt av den pågående coronaviruspandemin. Ett av Eders största problem är därför enligt Kähkönen att hon tvingas träna på egen hand istället för tillsammans med resten av skidskyttelandslaget.

– Men vi har förberett oss på att hon kan träna på egen hand i Österrike, berättar han.

Förändringar också inom tränarteamet

Landslagsledningen kommer inom de närmaste veckorna att officiellt bekräfta vilka åkare som hör till landslagsringen nästa säsong. Det gäller också tränarstaben.

Det enda som står klart gällande tränarna är att Kähkönen fortsätter. Resten är vidöppet.

– Vi har lyssnat på idrottarnas feedback och jag vill reagera. Vi får se hur teamet ser ut, säger Kähkönen kryptiskt.

De finska skidskyttarna hade den gångna säsongen stundvis enorma problem med just skyttet. Framför allt under VM i Anterselva kritiserades tränarna i hårda ordalag för de blåvita magplasken.

Ny säsong, nya utmaningar

Ifall coronavirusläget tillåter det kommer den nya säsongen att köra igång den 28 november i Kontiolax. Samma ort där världscupssäsongen avslutades för en dryg månad sedan.

– Det jag oroar mig mest för är om läget fortsätter länge och i värsta fall leder till att idrottarna inte kommer igång med sin träning som de borde. Det är något jag vill jobba hårt för. Jag kan åtminstone hjälpa dem på distans, sparka dem på baken lite, säger Kähkönen.

Förutsatt att säsongen kör igång som normalt kommer den också att bjuda på nya lopp i supersprint, där skyttet är ännu viktigare än i de andra tävlingsformerna.

– Men det innebär inga stora förändringar för oss. Vi fortsätter med samma betoningar i träningsprogrammet som hittills. Det är upp till idrottarna själva att identifiera vad de behöver för att få skyttet att fungera, slår Kähkönen fast.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus artikel Päävalmentajan mukaan Mari Ederin kanssa on tehty jo suunnitelmat ensi kaudesta – muutoksia maajoukkueen valmennukseen luvassa skriven av Nina Vanhatalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport