Hoppa till huvudinnehåll

Presidenten i Lännen Media: Det är inte över än - invagga er inte i falsk känsla av lättnad

President Sauli Niinistö under en pressträff i november 2019.
Presidenten hoppas att folk tänker på sitt eget beteende President Sauli Niinistö under en pressträff i november 2019. Bild: Tuomo Björksten/Yle Finlands president,Sauli Niinistö

I en specialintervju för Lännen Media efterlyser president Sauli Niinistö större samsyn och klarare besked av experterna vad gäller var vi befinner oss i coronakrisen just nu.

Han understryker att epidemin inte är över, och han efterlyser också ett stort ansvar av varje enskild medborgare.

- Vi måste koncentrera oss på vårt eget agerande, så att vi inte uppträder på ett sätt som upplevs som ett hot av någon annan.

Öppnandet av Nyland oroar i landskapen runtomkring

Niinistö uppmärksammar i intervjun den oro som just nu förekommer i de landskap som gränsar till Nyland, vars gränser öppnades tidigare i veckan - i förtid.

I Egentliga Finland, Egentliga Tavastland och Birkaland finns bekymmer för hur det går, eftersom smittläget i de här landskapen är bättre än i Nyland, påpekar presidenten.

- Nu borde vi få klara besked om var vi befinner oss i coronakrisen. I onsdags kom signaler om att det värsta är förbi, samtidigt som experter på annat håll menade att vi har det värsta framför oss. Men vi måste inse att hur vi än räknar är det inte över ännu, understryker presidenten.

Det att vi lättar på vissa restriktioner ger en falsk känsla av frihet. De känslan får ändå inte leda till att vi inte längre är försiktiga i vårt beteende, sade presidenten.

- Det här bör var och en fundera på för egen del, helt oberoende om man är ung eller gammal eller i vilken del av landet man bor, säger han. Vill jag utgöra en fara eller ett hot för någon annan? Svaret är antagligen nej, och då gäller det att agera utifrån det.

Läs också