Hoppa till huvudinnehåll

Saku Koivus mångårige lagkamrat hänger upp skridskorna – Andrei Markov spelade över 1000 matcher i Montréal Canadiens

Andrei Markov.
Andrei Markov har spelat färdigt. Andrei Markov. Bild: Jason O. Watson / Alamy / All Over Press Montreal Canadiens,Andrej Andrejevitj Markov

Saku Koivus mångårige lagkamrat i Montréal Canadiens, Andrei Markov, har avslutat sin proffskarriär. Om Koivu är en Canadiens-legend med över 800 matcher för klubben, är Markov de facto ännu värre: den 41-årige ryssen spelade över 1000 matcher för Montréal Canadiens.

Saku Koivu och Andrei Markov spelade tillsammans i Canadiens i åtta säsonger, från 2001 till 2009. Då flyttade finländaren till varmare breddgrader, rättare sagt Anaheim Ducks, efter totalt 13 säsonger i Montréal.

Men Markov fortsatte ytterligare åtta säsonger i Habs innan han efter säsongen 2016–2017 avslutade NHL-karriären och flyttade till Ryssland där han spelade ytterligare tre säsonger, för Kazan och Jaroslavl.

Utöver 990 matcher i grundserien – vilket är mest av alla icke-kanadensiska spelare – spelade Andrei Markov ytterligare 89 slutspelsmatcher i Montréal som han representerade under hela sin NHL-karriär.

Effektiv back

I grundseriematcherna noterades han för poängen 119+453=572 poäng, vilket är 18:e mest av alla Canadiens-spelare – en lista som toppas av legender som Guy Lafleur (1246 poäng), Jean Béliveau (1219 poäng) samt Henri (1046 poäng) och Maurice Richard (966 poäng).

Saku Koivu är tia på listan med 191+450=641 poäng. Markov är tredje bästa back – framför sig har han Larry Robinson med 883 poäng och Guy Lapointe med 572 poäng (flera mål än Markov).

I sina 89 playoffsmatcher samlade Markov ihop poängen 5+27=32.