Hoppa till huvudinnehåll

Sverige siktar på att öka antalet coronatester till 100 000 i veckan

Sverige kommer att öka antalet tester för covid-19. Målet är att utföra 50 000 till 100 000 tester per vecka utöver de tester som nu görs för patienter.

För att komma upp i de här nivåerna behövs det nya provtagningskedjor, sa socialminister Lena Hallengren på en pressträff på fredagen.

- Det är svårt att i dag ge en exakt prognos för när vi kommer att vara uppe i de talen, det kommer att röra sig kring flera veckor, sa Hallengren.

Hallengren betonar ändå att provtagningarna har fördubblats bara under de senaste veckorna.

Folkhälsomyndigheten presenterade sin strategi för den utökade testningen på fredagen.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, är det viktigt att se till att det inte uppstår undanträngninseffekter då testningen utökas.

- Det får inte vara så att personer som av eget intresse önskar bli testade tränger sig före, och gör att den ökade kapaciteten inte används till de högst prioriterade grupperna.

- De högst prioriterade grupperna är alltid sjukdomsfall - vare sig i sjukvården, i äldreomsorgen eller på institutioner - och personalens testning, sa Carlson.

Samhällsbärande yrkesgrupper testas

Med den utökade testningen siktar man ändå på att också fler personer inom annan samhällskritisk verksamhet ska kunna testas.

- Exempel på grupper som kunde omfattas är poliser, personal i räddningstjänster, sa Hallengren.

Det här görs för att se till att personer snabbare kan återgå till arbetet.

Enligt Carlson kommer testerna också användas för att se hur spridningen ser ut i samhället.

Den ökade testningen gäller test vid symtom av covid-19. I ett andra steg är målet att utföra immunitetstest, sa Hallengren.

I Finland kan man just nu undersöka över 4 000 coronaprover per dag.

THL uppdaterade i samarbete med sjukvårdsdistrikten riktlinjerna för coronatestandet på onsdagen. Nu ska alla de personer som har symtom som tyder på covid-19 testas.

Tidigare testade man främst allvarligt sjuka patienter och personer som jobbar inom hälsovården.

Coronaviruset har drabbat flera äldreboenden i Sverige. Vi har tidigare skrivit om att nästan hälften av de äldre som har dött i covid-19 i Sverige har gjort det på ett äldreboende.

Nu behöver insatserna för att skydda de äldre intensifieras, sa statsminister Stefan Löfven under pressträffen.