Hoppa till huvudinnehåll

Tonårsstjärnan Coco Gauff öppnar sig om sin depression: "Jag blev hajpad fast jag inte ville"

Cori Gauff firar segern mot Polona Hercog.
Cori "Coco" Gauff firar seger. Cori Gauff firar segern mot Polona Hercog. Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press Cori Gauff,Polona Hercog

Tennisstjärnan Cori ”Coco” Gauff berättar i en intervju för nätsidan Behind the Racquet om sin tunga tid för ett par år sedan.
– Hela mitt liv har jag varit den yngsta att göra saker och ting, vilket gjort att jag blivit hajpad fast jag inte velat det.

Så berättar Cori "Coco" Gauff för nätsidan Behind the Racquet. Livet har inte alltid varit en dans på rosor för den i dag 16-åriga Gauff. Hennes klasskamrater levde "normala" liv, Gauff spelade tennis. På hög nivå.

Amerikanskan Gauff var i tiderna världsetta bland juniorer – junior är hon förstås ännu i ett par år. Men nuförtiden är det öppna klassen som gäller. Säsongen 2019 slog hon igenom på Grand Slam-nivå, senast i Wimbledon där hon besegrade självaste Venus Williams.

– Jag tycker inte om att bli jämförd med Serena eller Venus (Williams). Först och främst är jag inte ännu på deras nivå och jag tycker inte att det är rättvist mot dem att bli jämförda med någon som är på väg uppåt. De är fortfarande mina idoler, säger Gauff.

Hängde inte på framgången

Hennes mentala hälsa började svikta som 14-åring när förväntningarna på henne blev för höga och hon ideligen jämfördes med systrarna Williams.

Det fick Gauff att tvivla på om det här är det liv som hon vill leva.

– Jag hade alltid haft fina resultat, så det var inte frågan om det. Men jag märkte att jag inte njöt av grenen jag älskar. Jag insåg att jag måste spela för mig själv, inte för någon annan.

– Under ett år var jag väldigt deprimerad, och det var den tyngsta perioden i mitt liv, säger Gauff.

Gauff har i unga år stigit snabbt på världsrankingen och är i dag den yngsta spelaren på damernas 100-i-topp-rankinglista med världsrankingen 52.

I Wimbledon i fjol tog hon sig bland de 16 bästa och i US Open fortsatte hennes fina tag: där tog turneringen slut i tredje omgången. I årets första (och hittills enda) Grand Slam-turnering i Australian Open tog hon sig till fjärde omgången efter att ha vunnit tre matcher.