Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Yle Urheilu följer mångsidigt med hur coronakrisen påverkar sporten

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Hufvudstadsbladet publicerade svaret den 22.4.2020.

Reporter Bille Siréns krönika (HBL 16.4) innehåller så märkliga tolkningar av Yle Urheilus verksamhet, att det är nödvändigt att lyfta fram också en annan syn.

Sirén förundrar sig över ett inslag i Sportrutan 7.4, som handlade om att en del av spelarna i fotbollsligan (fi. Veikkausliiga) fortfarande tränar i en grupp på över tio personer och på så sätt bryter mot regeringens mötesförbud.

Enligt Sirén är det inte medias uppgift att leka polis. Sirén anser också att man i inslaget ville peka ut andra än vithyade personer.

Hur kan man träna lagsport då det är undantagsläge? Den frågan funderar många på, såväl hos oss som på annat håll. I Finland berörs över en miljon människor av det här i landets största folkrörelse och förebilder som fotbollsproffs föregår - genom sitt agerande - som exempel för juniorer. På samma sätt berättade vi i Sportrutan 15.4 att en del av spelarna i FM-ligan i ishockey tränar mot spelarföreningens rekommendationer.

Yle Urheilu har under de senaste veckorna på ett mångsidigt och omfattande sätt berättat om hur coronapandemin påverkar enskilda idrottare, föreningars ekonomi och fenomen inom sporten. Coronabegränsningarna har varit ett stort, samhälleligt samtalsämne som på många sätt också berör idrotten.

Sportrutan leker varken polis eller domare utan berättar om fenomen inom idrotten. Anklagelsen om att hudfärg skulle påverka Yle Urheilus nyhetsbevakning är fullständigt felaktig och tyder på bristande omdöme hos såväl skribenten som utgivaren.

Elisa Jussila
redaktionschef, Yle Urheilu