Hoppa till huvudinnehåll

Ligadebuterade som 17-åring i vintras – nu ska Nykarlebybördige Joel Blomqvist vakta målet i Hermes

Joel Blomqvist räddar ett skott.
Joel Blomqvist spelade ligaishockey för Kärpät i december. Joel Blomqvist räddar ett skott. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Oulun Kärpät,Joel Blomqvist

Han spelade 63 minuter och 23 sekunder ligahockey för Kärpät i december, men till nästa säsong är det Mestis som gäller för Joel Blomqvist. För att utvecklingen ska fortsätta lånas Blomqvist ut från Kärpät till samarbetsklubben Hermes.

Karlebyklubben Hermes har spikat sin målvaktsuppsättning till nästa säsong. Vilho Heikkinen fortsätter i klubben och han får sällskap av Nykarlebybördige Joel Blomqvist.

Blomqvist har gått från Munsala IK via Sport till Kärpät där han spelat de två senaste säsongerna. I Kärpät har han hållit till i juniorlagen och vunnit FM-guld men i vintras fick han också ligadebutera.

Den 7 december spelade han drygt fyra minuter då han hoppade in i slutet av matchen mot HIFK efter att Patrik Rybar tappat fattningen och fått matchstraff. I slutet av december spelade han hela matchen när Kärpät förlorade med 2–5 mot JYP.

Nästa säsong kommer han att jaga speltid på näst högsta serienivå. Hermes är Kärpäts samarbetsklubb och lånar in målvakten för hela säsongen.

– Jag har hört mycket bra om Hermes och serien. Jag tror att det här är en bra utmaning för mig och en bra plats att utvecklas, säger Blomqvist som fyllde 18 år i januari på klubbens webbplats.

Kärpät kan kalla tillbaka Blomqvist när som helst under säsongen.

Siktar mot den största scenen

Joel Blomqvist kan draftas av NHL-klubbar i år och han rankas som trea bland de europeiska målvakterna bakom Jaroslav Askarov och Jan Bednar.

– I framtiden är min målsättning att spela i ligan och NHL. Den här säsongen är målet att få så mycket speltid som möjligt och att utvecklas, säger han.

Sportchefen Pasi Tuukkanen är nöjd med sin målvaktsduo.

– Vilho fick sitt genombrott i Mestis förra säsongen och Joel har visat vilken nivå han håller i Kärpät. Målvaktsspelet har alltid varit en hörnsten i Karleby, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport