Hoppa till huvudinnehåll

Sju år i Östersund fick räcka – Jenny Fellman ser fram emot en ny träningsvardag i Oslo: "Känns som rätt plats att vara på"

Jenny Fellman blickar ut över bergsvyerna i Anterselva
Jenny Fellman. Jenny Fellman blickar ut över bergsvyerna i Anterselva Bild: Yle/Magnus Eklöv skidskytte,jenny fellman

Efter en säsong med både ljusglimtar och motgångar väljer Jenny Fellman att sadla om. Den åländska skidskytten flyttar nu till Norge och Oslo där en ny satsning ska bana väg för bättre resultat. Det känns som rätt ställe att vara på, säger hon till Yle Sporten.

Inför den gångna säsongen valde skidskytten Jenny Fellman att gå sin egen väg och tacka nej till en plats i Finlands B-landslag.

Under första säsongen som senior deltog ålänningen i sammanlagt fem världscuphelger.

– Det började hyfsat med en åttondeplats i IBU-cupen (i Sjusjøen, reds.anm.), vilket ändå var bra. Sedan blev jag lite sjuk innan julen och fick också en förkylning i januari, säger Fellman till Yle Sporten och tillägger:

– Det fanns både ljuglimtar och motgångar, men så brukar det vara.

Mot slutet av säsongen började det nämligen gå sämre.

I världscupstävlingarna fick Fellman inte till det och resultaten i IBU-cupen började också dala. I EM – som visade sig bli säsongens sista tävlingar – blev det som bäst en 44:e plats.

Flyttar till "världens centrum"

De senaste åren har Fellman bott och tränat i Östersund. Till nästa säsong sker ett efterlängtat miljöombyte.

23-åringen ska flytta till Oslo, där hon ska träna med Holmenkollen Biathlon Team.

– Det är något som jag funderat på en längre tid. Jag har ändå bott i Östersund i sju år och kände att jag behövde lite nya miljöer.

I Holmenkollen Biathlon Team finns en heltidsanställd tränare och ett tiotal åkare.

– Jag tog kontakt med den svenska skidskytten Ingela Andersson som tränat med dem i två år och frågade om det skulle vara möjligt att komma dit. På den vägen är det, förklarar Fellman.

Jenny Fellman skidar rullskidor uppför backe i Antholz
Jenny Fellman kan träna så gott som normalt hemma på Åland. Jenny Fellman skidar rullskidor uppför backe i Antholz Bild: Yle/Magnus Eklöv skidskytte damer,jenny fellman

För tillfället tränar Fellman på egen hand på Åland. Hon hoppas, coronasituationen till trots, kunna vara i Oslo den 1 maj då träningsåret inleds.

– Den dagliga hjälpen med träningen och det högklassiga träningssällskapet blir väl de stora skillnaderna. Det är det som jag letat efter.

– Men här på Åland är man lite beroende av färjorna, om de åker eller inte, så får se när jag kommer iväg, säger hon med ett skratt.

Därtill är miljöombytet som sagt en viktig faktor bakom flytten. För en skidskytt är Norge en naturlig destination.

– Norge är ju i princip "världens centrum" både i skidskytte och i längd, så därför känns det som rätt plats att vara på.

Eget beslut

Fellman betonar att flyttbeslutet är helt och hållet hennes eget, något som hon senare berättat för landslagsledningen.

– Jag har funderat på vad som är bäst för mig och vad som skulle kunna göra mig bättre.

– Jag har inte egentligen diskuterat om detta med någon annan än de som är nära mig, det är helt mitt egna beslut.

Hur mycket landslagsträning det blir för Fellman är ännu oklart. Landslagstrupperna för nästa säsong har inte presenterats ännu.

Har du redan hunnit sätta upp personliga mål för nästa säsong?

– Inte direkt. Jag har mer tänkt på vad jag ska göra för att utveckla mej. Det är just därför jag åker till Oslo, det är en chans att bli bättre.

Kommer att sakna Mäkäräinen

Ålänningen säger att det finns mycket att utveckla både i skytte och skidåkning.

– Jag har mycket att förbättra på vallen, det krävs mer än att åka hårt och skjuta fullt. Man har mycket tid att hämta på skjutningen och där vill jag bli snabbare och mer säker.

Nästa säsong kommer att se annorlunda ut för det finländska landslaget. Det stora affischnamnet Kaisa Mäkäräinen är borta.

Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling.
Kaisa Mäkäräinen tackade för sig i Kontiolax i mars. Kaisa Mäkäräinen ler efter en tävling. Bild: EPA-EFE/ANDREA SOLERO skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kvar finns stora stövlar att fylla för de andra åkarna.

– Jag hoppas att vi andra ska kunna närma oss hennes nivå. Men det sker inte över en natt, utan det krävs mycket jobb över en lång period.

Även för Fellman var Mäkäräinen en stor inspirationskälla.

– Jag har fått chansen att vara med i samma landslag som henne och det har varit väldigt kul.

– Jag har lärt mej mycket av henne och fått många råd. Man kommer att sakna henne jättemycket.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport