Hoppa till huvudinnehåll

Social- och hälsovårdsministeriet och THL tänker inte uppmana finländare att använda ansiktsskydd

En man som har ett andningsskydd och håller i en pizzakartong ute på gatan.
En man hade på sig ett andningsskydd medan han hämtade en pizza i Helsingfors. En man som har ett andningsskydd och håller i en pizzakartong ute på gatan. Bild: Lehtikuva Munskydd,coronavirus,Pizza

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL tänker inte ge en allmän rekommendation om att man ska använda andningsskydd eller ansiktsskydd gjorda av tyg då man rör sig ute på offentliga platser. Det här meddelar ministeriet i ett pressmeddelande.

Frågan har diskuterats i olika medier och på sociala medier i veckan och ministeriet uppger i pressmeddelandet att den livliga diskussionen har fått myndigheterna att gå ut med en gemensam linje om ansiktsskydden.

Ännu i tisdags sa THL:s generaldirektör Markku Tervahauta att han rekommenderar finländare att använda skydd gjorda av tyg om man rör sig på offentliga platser.

Han sa då i en intervju för tidningen Helsingin Sanomat att också symptomfria människor ska använda skydd för att skydda andra.

Skydd kan ge falsk trygghetskänsla

Ministeriet uppger att expertutlåtanden om ansiktsskyddens fördelar och nackdelar och hur man bäst ska använda dem varierar.

Ett ansiktsskydd som är gjort av tyg kan i värsta fall öka smittorisken, menar ministeriet och påminner om att tillverkningen, marknadsföringen och importen av de andningsskydd som används inom hälsovården regleras noggrant.

Enligt THL och ministeriet kan användningen av självgjorda tygskydd i värsta fall leda till en falsk trygghetskänsla.

– I självgjorda skydd kan fel tygmaterial försvaga lungornas hälsa då mikrofibrer, damm eller tygpartiklar kommer in i andningsvägarna, uppger ministeriet i pressmeddelandet.

Fel tygval kan öka andningsmotståndet och i värsta fall öka risken för astma-attacker.

Ministeriet konstaterar ändå i pressmeddelandet att ansiktsskydd kan skydda andra mänskor från smitta och att det är viktigt att vårdpersonal använder ansiktsskydd för att skydda patienterna.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att skyddsutrustningen är i skick.

WHO och EDCD: Symptomfria behöver inte använda ansiktsskydd

I pressmeddelandet uppger ministeriet att Finlands linje i skyddsfrågan baserar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s och EU:s smittskyddsmyndighet EDCD:s rekommendationer och beslut.

Enligt rekommendationerna behöver symptomfria människor inte använda skydd på offentliga platser. Det finns endast få vetenskapliga bevis på att skydden är effektiva, enligt ministeriet.

WHO och EDCD tar inte ställning till självgjorda ansiktsskydd, men enligt dem kan man använda sådana om man vill.

Här nedan kan du se en video på hur man använder ansiktsskydd rätt.