Hoppa till huvudinnehåll

Trafikolyckorna har minskat men bränderna ökat under coronaepidemin - även räddningskriterierna har ändrats

Aura å med släckt belysning i samband med Earth Hour 2019.
Under lördagsmorgonen hoppade bland annat en person ner i Aura å, vilket är förbjudet. Aura å med släckt belysning i samband med Earth Hour 2019. Bild: Sami Kilpiö / WWF-Finland Aura å,Earth Hour

Räddningsverket i Egentliga Finland har haft fullt upp de senaste veckorna. Även om trafikolyckorna minskat på grund av att folk rör sig mindre har andra uppdrag ökat, såsom bränder.

De går ändå inte att koppla de ökade uppdragen till någon särskild orsak, säger jourhavande brandmästare Juha Penttilä vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Men under coronaepidemin har räddningskriterierna ändrats, berättar han. Räddningsverket åker inte alltid ut på uppdrag som första på plats. Orsaken är att man vill skydda personalen, ifall uppdraget skulle handla om ett coronafall.

- När vi får ett larm så hjälper vi alltså inte alltid ambulansen med att kontrollera vad som hänt. Men om det behövs tilläggsresurser så rycker vi nog ut förstås.

Person räddades ur Aura å - femte fallet hittills i år

Under lördagsnatten och morgonen har räddningsverket haft fullt upp. I Åbo brann en gammal bil ner och en buss började också brinna. Ingen skadades i bränderna.

En person hoppade också, medvetet eller omedvetet, ner i Aura å vid femtiden på lördagsmorgonen. Räddningsverket fick uppgifter om händelsen och räddade personen, som fördes till sjukhus för koll.

Det här är det femte fallet hittills i år, säger Penttilä, och varje gång någon hoppar i ån eller faller av misstag, kan det vara livshostande, säger han.

- Strömmen är otroligt stark och det är svårt att komma upp. Därför blir det oftast en ganska stor operation när vi ska rädda någon ur ån.

Dykstädning av Aura å i Åbo
I Aura å finns det också mycket bråte som kan försvåra räddningsoperationen eller skada personen som ligger i vattnet. Dykstädning av Aura å i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Aura å,Dykstädning av Aura å i Åbo

Räddningsverket anländer alltid till platsen med flera enheter och kan försöka rädda personen med livboj eller med hjälp av en stegbil. Man har också dykare på plats som hoppar i om det behövs.

Men alltid hinner man inte i tid. Under åren har vi rapporterat om personer som både räddats levande och livlösa ur ån, personer som berusat fallit i eller i berusat tillstånd velat svalka sig i ån under sommaren.

Penttilä påminner att det, på grund av räddningens omfattning, är förbjudet att hoppa ner i ån.