Hoppa till huvudinnehåll

Pappans död fick alpinstjärnan Mikaela Shiffrin att tänka efter – talar ut om sorgen: "Ska aldrig ta något som en självklarhet"

Mikaela Shiffrin ser fundersam ut.
Mikaela Shiffrin. Mikaela Shiffrin ser fundersam ut. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Mikaela Shiffrin

Nu ser den amerikanska alpinstjärnan Mikaela Shiffrin fram emot att tävla igen. Men tankarna fortsätter att snurra på grund av pappans bortgång. "På kvällarna är det som sorgligast", säger 25-åringen till CNN.

25-åriga Mikaela Shiffrin har varit en av alpinskidåkningens allra största stjärnor i flera år.

Men den gångna säsongen dominerade amerikanskan inte i sedvanlig stil. Och i slutet av säsongen betydde idrotten inte längre något.

Den 2 februari dog nämligen hennes pappa Jeff, 65, i en olycka hemma i Colorado.

Vid tidpunkten för olyckan befann sig Mikaela Shiffrin i Europa. Hon skyndade hem och hann ännu se sin far.

– Jag är väldigt tacksam över att jag hann se honom i de där sista stunderna. Han såg inte ut som sig själv, men jag kunde känna honom, säger Shiffrin i en intervju med CNN.

– Många förlorar någon just nu. Därför är jag tacksam över att jag har en mamma och en bror. De är ännu här.

Skulle ha deltagit i Åre

Shiffrin berättar att det är kvällarna som är jobbigast för henne.

– Precis innan jag ska gå och lägga mig är det som svårast. Då börjar tankarna snurra och jag tappar fokus. Jag börjar gå till alla minnen jag har haft med honom. Då är det som sorgligast.

Jeff Shiffrin var ofta på plats på dotterns tävlingar och reste från land till land med henne. Efter hans bortgång valde Mikaela att pausa tävlandet.

Öppna Instagram-inlägget

Hon hade tänkt göra comeback i säsongsavslutningen i Åre, men tävlingarna ställdes in i sista stund på grund av coronaviruset.

– Jag kan nog ha varit den enda tävlanden i världscupen som bara var tacksam över att vara där, trots att inte loppet blev av. På många sätt var det en lika stor framgång för mig.

Nu är Shiffrin ändå taggad för tävlande. Hon längtar redan till nästa säsongs premiär i Sölden.

Pappans bortgång fick ändå henne att lägga om sina värderingar.

– Jag trodde tidigare att jag kunde sätta saker i rätt proportion och förstå vad som var viktigast, men jag tror att det har förändrats nu.

– Förhoppningsvis tar jag aldrig något som en självklarhet igen.