Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytteförbundets pinsamma miss – skickade världscuptrofén till fel idrottare: "Hörde att han hade den som påskpynt"

Johannes Thingnes Bö och Martin Fourcade skrattar.
Martin Fourcade (till höger) fick hem totalsegrarens kristallkula – trots att Johannes Bö vunnit totalcupen. Johannes Thingnes Bö och Martin Fourcade skrattar. Bild: EPA-EFE/All Over Press Johannes Bø,Martin Fourcade

Norrmannen Johannes Thingnes Bö tog hem totalcupen i herrarnas världscup i skidskytte. Men kristallkulan som tilldelas totalsegraren postades i stället till Frankrike och Martin Fourcade. En trevlig överraskning, tyckte fransmannen.

Världscupsäsongen i skidskytte fick ett tidigare slut än planerat, då de avslutande tävlingarna i Holmenkollen fick ställas in på grund av coronapandemin.

Det ledde till att flera priser fick skickas på posten i stället för att delas ut på plats. Vilket inte gick helt enligt planerna för det internationella skidskytteförbundet IBU.

Den franska storstjärnan Martin Fourcade lade nyligen av och tog hem segern i den individuella cupen och i sprintcupen. Men förutom de två mindre kristallkulorna som han tilldelades för de segrarna fick han även en större kristallkula hem på posten, den som totalsegraren ska ha.

Detta trots att Fourcade slutade tvåa i totalcupen, två poäng bakom Johannes Thingnes Bö.

– Det var en trevlig överraskning för mig då jag öppnade paketet, sade Fourcade enligt L'Équipe.

"Kanske de sänder den till Fourcade per automatik"

Bö bekräftar fadäsen för norska Dagbladet.

– Vi har fått ett mejl av IBU om att det skett en förväxling, berättar 26-åringen.

– Martin Fourcade tyckte att det var helt okej för honom.

Norrmannen har knipit totalsegern två gånger. Fourcade har gjort det hela sju gånger, något som kanske gör att IBU sänder kristallkulan till honom per automatik, skämtar Bö.

Ännu har kristallkulan inte hittat till rätt adress.

– Jag tog det med ett leende. Men jag skulle gärna ha den, jag får spara glädjen tills den kommer. Och så får vi se om den måste i coronakarantän.

– Jag har fått höra att han haft kristallkulan som påskpynt.

Läs också