Hoppa till huvudinnehåll

De kinesiska andningsskydden fortsätter att skapa förvirring - motstridiga uppgifter från Försörjningsberedskapscentralen

Försörjningsberedskapscentralens tf chef Janne Känkänen.
FBC-chefen Janne Känkänen bedömde i tv i morse att skydden var oanvändbara Försörjningsberedskapscentralens tf chef Janne Känkänen. Bild: Lehtikuva försörjningsberedskap,Försörjningsberedskapscentralen

Det tycks råda delade meningar inom Försörjningsberedskapscentralen FBC om de beryktade kinesiska andningsskydden. Duger de eller bör de kasseras helt och hållet? Yle har i dag fått motstridiga besked.

I Yleprogrammet Morgonettan i morse sade FBC:s tillförordnade vd, Janne Känkänen, att andningsskydden som beställdes via affärsmannen Onni Sarmaste och skönhetsföretagaren Tina Jylhä, knappast kan användas till någonting.

- De verkar vara obrukbara, sade Känkänen i programmet.

FBC: Bara liten del undermåliga

Då Yle per e-post bad FBC om mer information blev svaret att det bara är en del av skydden som inte kan användas i hemvården och på äldreboenden. Största delen av leveransen från den 7 april går att använda, skriver centralen i sitt svar.

Enligt FBC hade man den 16 april fått respons från fältet om att en modell orsakade allergiska symptom. Användningen av dem förbjöds temporärt i fredags.

- De här skydden undersöks nu av Teknologiska forskningscentralen och resultat väntas senare i veckan. Det gäller en liten del av de kirurgiska andningsskydden av märket NIDY som testas, skriver kommunikationsdirektör Katja Ahola å sin chefs vägnar.

Centralen konstaterar också att andningsskydden inte uppfyller kriterierna för sjukhusbruk, vilket redan var känt.

Yle har inte kunnat nå vd Janne Känkänen för fler kommentarer.

I det direktsända programmet på måndag morgon frågade redaktör Rosa Kettumäki Känkänen om hela affären på 10 miljoner euro var bortkastad.

- Så ser det ut just nu, svarade Känkänen.

Går det att få pengarna tillbaka?

Känkänen sade i morse att man för närvarande försöker reda ut i vilken mån man kan få pengarna för affärerna tillbaka. En del av medlen är frysta på innehavarnas konton.

Affärsmannen Sarmaste och Försörjningsberedskapscentralen tvistar om hurudana andningsskydd som egentligen beställdes. Enligt Känkänen fanns det inom centralen inte tillräckligt stort kunnande för så här stora och plötsliga affärer.

- Här måste vi öka vår expertis, säger han.

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning om affärerna. Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri.