Hoppa till huvudinnehåll

Munskydden som beställts från Kina via Mirka ser bra ut – kvalitetskontrolleras ännu men ska snart delas ut

Man som håller i munskydd.
Mirkas vd Stefan Sjöberg visar upp ett kirurgiskt mun-nässkydd. Man som håller i munskydd. Bild: Yle/Mirka Mirka,andningsskydd,Munskydd

De munskydd som Vasa centralsjukhus med hjälp av företaget Mirka beställt från Kina verkar hålla hög kvalitet, bedömer inköpschef Niklas Teir på Vasa centralsjukhus. Skydden kommer därför snart att kunna delas ut till kommunerna som just nu har de mest akuta behoven.

I synnerhet kommunerna eller äldreboenden, hemvården och socialvården är i stort behov av fler skydd just nu, enligt inköpschef Niklas Teir på Vasa centralsjukhus.

- Man får säga att vi nu lever ur hand i mun. Situationen är dräglig inom specialsjukvården medan kommunerna är betydligt mer utsatta. De har en mycket större mängd olika verksamheter som gör att behovet där är ganska akut.

Munskydden blev ändå kvar i Mirkas fabrik i Jeppo i Nykarleby ännu på måndagen. Enligt Teir enades man om att ännu ta lite tid för att testa skydden.

- Dokumentation och testprotokoll såg bra ut, men då vi har att göra med ett ansvarsfullt bolag som Mirka så ville de fortsätta med kvalitetssäkring, säger Teir.

Lasten nådde enligt Teir Österbotten först på måndag morgon och därför behövs lite mer tester innan man kan vara på säkra sidan. Det är Mirka som avgör när skydden kan tas i bruk, men enligt Teir kommer det inte att dröja länge.

Kan också bli rockar och mössor

Totalt är det en miljon munskydd som ska levereras från Kina via Mirka. Men det kan bli mer.

- Vi har begärt prover på skyddsrockar och -mössor, några lådor för att kunna granska kvaliteten, säger Teir.

Enligt Teir har det specialupptagningsområde för vården där Åbo, Björneborg och Vasa ingår redan begärt att Mirka fortsätter hjälpa dem med skyddsmaterial så länge pandemin pågår.

- Mirka skulle mer eller mindre bli specialupptagningsområdets leverantör.

I normalläge får vårddistrikten sina skyddsutrustning via finländska grossister som köper in från Kina.

Munskydden kommer att fördelas så att Åbo universitetscentralsjukhus får 400 000, Björneborg centralsjukhus 400 000 och Vasa centralsjukhus (Vasa sjukvårdsdistrikt) 200 000.

Utöver kirurgiska mun-nässkydd som nu levereras kommer den fjärde leveransen troligen att innehålla 70 000 andningsskydd med ventil.

- Det är alltså den högre skyddsnivån som till exempel kan användas inom specialsjukvården, säger Teir.

Av dem kommer 50 000 att levereras till Vasa och 20 000 till Björneborg.